Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Socha žehnajícího Krista v Moskevské ulici v České Lípě se stane kulturní památkou

22. 10. 2019 | 13:56

Sloup se sochou žehnajícího Krista, který stojí v Moskevské ulici naproti budově bývalého pivovaru a patří do majetku města, bude prohlášen kulturní památkou. S návrhem, který podal Národní památkový ústav Liberec, souhlasili českolipští radní na svém zasedání v úterý 15. října. Sloup se sochou, který stojí už za hranicí městské památkové zóny Česká Lípa, plánuje město opravit.

socha čl 1
Foto: www.mucl.cz
Foto: www.mucl.cz„Sloup stojí mimo městskou památkovou zónu v bezprostřední blízkosti silnice a frekventovaného kruhové objezdu. Prohlášení kulturní památkou by jej mělo ochránit před případným nešetrným zacházením v budoucnu. Sloup se také chystáme opravit, měl by být celkově vyčištěn a poškozené části by měly být citlivě zrestaurovány. Navíc díky zařazení mezi kulturní památky budeme moci požádat o dotaci na opravu,“ uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož.
 
Sloup se sochou žehnajícího Krista představuje kvalitní ukázku umělecko-řemeslné práce z poloviny 19. století. Byl postaven v letech 1839 – 1840 na místě staršího a již zcela poškozeného sloupu sv. Jana Křtitele. Slavnostně vysvěcen byl 28. září 1840. V minulosti se sloup několikrát stěhoval. V roce 1975 byl sloup přesunut do českolipských klášterních zahrad. Když se začal stavět kulturní dům Crystal, byl sloup z klášterních zahrad odstraněn a uložen ve vlastivědném muzeu. Na své původní místo se sloup vrátil až v roce 1997. O dva roky později byl sloup opraven, od té doby se žádné další opravy sloup nedočkal. 
 
www.mucl.cz