Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Staňte se součástí příběhu Rychlých šípů aneb pozvání na dobrodružný výlet s geoprůvodci

09. 06. 2024 | 8:06

Geoprůvodci Národního geoparku Ralsko si pro svoji exkurzi zvolili motiv z příběhu Rychlých šípů, který se odehrává v malebném prostředí pískovcového skalního města Vranovské skály, jen 2 kilometry od Mimoně.

juliina vyhlidka2 edited
Juliina vyhlidka, foto Geopark Ralsko

Akce se koná v neděli, 23. června ve Vranově u Mimoně.

„Tam nahoře na skále si najdeme tábořiště na dnešní sobotu a neděli.“

 Mirek Dušín, vedoucí party Rychlých šípů

„Naše téma by mělo oslovit především rodiny s dětmi, které chtějí strávit pohodový čas v přírodě a jsou zvídaví. Připravili jsme pro ně nabitý čtyřhodinový program, třeba jako ideální přípravu na prázdninová dobrodružství. Návštěvníci se s námi vydají do borových lesů na jihozápadním úpatí Ralska a prožijí s námi odpoledne plné úkolů na téma táboření, vyzkoušejí si využití výbavy, která je pro pobyt v lesích nepostradatelná,“ vysvětluje Dominika Skubová, jedna se dvou průvodců, kteří mají tento výlet na povel. Její kolega Petr Koleňák malým nadšencům představí součásti lezecké výbavy a nastíní způsob lezení po pískovcových skalách, který má u nás dlouholetou tradici. „Třeba právě zde se děti inspirují a začnou se zajímat o tento krásný sport,“ říká Petr.

Program exkurze je inspirovaný komiksovými příhodami Rychlých šípů, jejichž autorem je Jaroslav Foglar, protože jeho příběh „Rychlé šípy v pískových skalách“ se s velkou pravděpodobností odehrává právě ve Vranovských skalách pod Ralskem v okolí Juliiny vyhlídky.

Juliina vyhlidka, foto Geopark Ralsko

Nicméně program se nebude točit jen kolem Rychlých šípů. Cestou se návštěvníci dozvědí i několik perliček z místní geologie, například se podívají do již zaniklého lomu na pískovec, který se zde kdysi těžil a využíval v blízkém okolí pro stavební účely. Trasa nás zavede také do míst opředených malým tajemstvím – víte kde a proč se v lese na úpatí Ralska vzaly haldy opracovaných kamenů? I to prozradí geoprůvodci v průběhu akce a na samý konec dojdou s partou Rychlých šípů a Bratrstvem Kočičí pracky na jednu s nejhezčích skalních vyhlídek, kde na děti tu bude čekat drobné akční překvapení.

Akce se koná v neděli, 23. června ve Vranově u Mimoně, trasa je vhodná pro rodiče s dětmi na 1.stupni ZŠ. Prosíme vás, abyste se na akci předem přihlásili na webových stránkách Geoparku Ralsko zde: https://www.visitralsko.com/l/rychle-sipy-exkurze/ , kde najdete i podrobné informace. Počet účastníků je omezen.

TZ GEOPARK RALSKO/Pavlína Kovářová