Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostkou České Lípy zastupitelé zvolili opět Jitku Volfovou z hnutí ANO. Aklamací, ne tajně

24. 10. 2022 | 17:31

Starostkou České Lípy dnes zastupitelé města na ustavujícím zasedání zvolili opět Jitku Volfovou z vítězného hnutí ANO. V dnešní veřejné volbě, tedy aklamací, získala 24 z 25 hlasů. Starostkou sedmatřicetitisícového města je čtyřiapadesátiletá Volfová od listopadu 2018.

volfovaTOP
Staronová starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). Foto je z jejího FB profilu.

V České Lípě se na koalici domluvilo vítězné ANO s druhým uskupením Živá Lípa, se kterým spolupracovalo i předchozí volební období. Koalice má v zastupitelstvu většinu 19 z 25 mandátů.

Ano v České Lípě v zářijových komunálních volbách získalo 13 míst v zastupitelstvu a Živá Lípa šest. Do zastupitelstva se dostali zástupci ještě tři dalších kandidátek, SPD má tři mandáty, Spolu dva a uskupení PRO Českou Lípu jeden.

Rada města zůstane na základě dnešního rozhodnutí českolipského zastupitelstva sedmičlenná, ANO v ní má pět zástupců a Živá Lípa dva. Čtyři členové rady budou stejně jako dosud takzvaně uvolnění, tedy plně placení. Zastupitelé dnes do nich kromě Volfové zvolili Martina Brože (ANO) na místo prvního místostarosty, lídra Živé Lípy Jakuba Mencla na post druhého místostarosty a uvolněnou radní se stala Nela Cyrmon Theerová (ANO).

Za hlavní úkol pro toto volební období považuje Volfová dotáhnout velké projekty, jako je výstavba koupaliště, rekonstrukce bývalé pojišťovny na nový úřad nebo obnova vyhořelého Kounicova domu. "Kromě toho bychom se rádi soustředili na zřízení technických služeb, jednou z velkých věcí je i bezpečnost města. Doba, která nás čeká, vůbec nebude lehká, a my se musíme soustředit na to, abychom všechny ty věci ustáli. Velkým zásahem do financí budou energie, připravujeme i krizová opatření, rozhodně ale chceme, aby děti chodily do škol," uvedla již dříve při podpisu koaliční smlouvy Volfová.

I před čtyřmi lety ANO volby v České Lípě vyhrálo, když získalo sedm křesel v zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Živá Lípa se šesti mandáty. Třetí byla ODS se ziskem tří křesel. Čtvrtá ČSSD měla dva mandáty stejně jako PRO Českou Lípu a Piráti. Po jednom křesle obsadili Nezávislí a soukromníci, SPD a komunisté. Letos se ČSSD ani komunisté do zastupitelstva nedostali.

čtk