Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svítící kříž na Skalce opět doprovodí Velikonoce v Novém Boru

28. 03. 2021 | 16:42

Již 31. března se nad Novým Borem opět objeví svítící kříž, který se pro občany Nového Boru a okolí stal již tradičním symbolem Velikonoc. Je snahou města, aby ani v roce 2021 občané o tuto podívanou nepřišli. Je to jedna z mála radostí, kterou lze pro veřejnost realizovat v době mimořádných pandemických opatření.

nový bor kříž
Foto: Petr Germanič

Od středy 31. března až do úterý 6. dubna se svítící kříž stane po soumraku symbolickým orientačním bodem. Na Zelený čtvrtek se rozzáří jako připomínka Poslední večeře a svítit bude i o Velkém pátku. Tento den, kdy byl podle křesťanské tradice ukřižován Ježíš, je v lidových pověrách spojován s magickými silami, které otevíraly hory a vydávaly poklady. Vydat se za poklady jistě umožní fakt, že tento den je vedle Velikonočního pondělí dalším dnem pracovního klidu o nejvýznamnějších křesťanských svátcích roku. O Bílé sobotě kříž bude hospodyním svítit na pečení velikonočních beránků a mazanců, v pondělí 5. dubna bude ještě provázet koledníky s pomlázkami, kteří si přivstanou a půjdou v duchu starých tradic koledovat malovaná vejce. Pondělní noc pak bude poslední příležitostí spatřit svítící kříž, než v úterý ráno na dobu jednoho roku opět zhasne.

Město Nový Bor děkuje vlastníkům pozemku, kteří nám každoročně vyjdou vstříc, a díky nim tak může město připravit tento působivý zážitek.

www.novy-bor.cz