Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Transformace domova pro handicapované ženy v Jestřebí bude pokračovat i bez dotací

12. 06. 2019 | 16:03

Transformace Domova Sluneční dvůr pro handicapované ženy v Jestřebí na Českolipsku bude pokračovat i bez dotací. Výstavbu nového domu za více než 14 milionů korun v České Lípě zaplatí Liberecký kraj ze svého.

ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Dům pro šest klientek v České Lípě je jen jednou z budov, kam se ženy z Jestřebí přesunou. Další dům pro 12 klientek se začal stavět v nedaleké Sosnové a výstavbu trojdomu pro 18 žen připravují na příští rok v Jestřebí.

"Sice nemáme dotaci, ale protože je to nutná součást transformace domova v Jestřebí, která se táhne už od předminulého volebního období, tak jsme se shodli, že budeme tu novou výstavbu v České Lípě na Ladech financovat z krajských zdrojů. Pokud pak získáme nějakou dotaci, protože jsme v zásobníku projektů, bude to příjemné překvapení pro krajský rozpočet," řekl Půta. Bez této stavby by ale podle něj nebylo možné v transformaci Domova Sluneční dvůr pokračovat. "Podmínky pro klientky zlepšit musíme," dodal.

Ústav v Jestřebí je od obce vzdálen půldruhého kilometru a odděluje ho les. Klientky ze Slunečního dvora se měly do nových domků stěhovat už v roce 2015, z projektu ale tehdy sešlo mimo jiné kvůli odporu obyvatel v některých obcích, kde chtěl kraj nové domy pro postižené stavět. Z původních 85 klientek jich v Jestřebí zůstává jen 41. "Řada klientů odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech třeba v Liberci," řekl ČTK ředitel domova Pavel Kos. Osm žen se na jaře přestěhovalo do domu v České Lípě, který pro ně zrekonstruovali.

Zatímco zrekonstruovaný dům má několik pater, nově stavěné domy budou přízemní a bezbariérové s širokými dveřmi, aby bylo možné vyvézt klientku ven na zahradu v případě potřeby i s postelí. "Nové domy v Sosnové a v Jestřebí budou s vysokou mírou podpory, pro osoby, které se musí i krmit, musí se jim pomáhat úplně se vším, i s mytím. Myslíme i do budoucna, stav našich klientek se zhoršuje, jak stárnou," řekl Kos. Dům na Ladech je určený pro ženy, které potřebují střední míru pomoci, jsou samostatnější. Domov Sluneční dvůr se stará o ženy ve věku od 36 do 78 let.

čtk