Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tým vyšetřující okolnosti výbuchu v Hamru na Jezeře doplní další odborníci

02. 12. 2019 | 18:01

Vyšetřovací tým hasičů doplní další specialisté. Společně vyšetří okolnosti výbuchu v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře. Po zásahu měli problémy i záchranáři či policisté, na mimořádné zdravotní prohlídky musí chodit asi 140 lidí. O doplnění vyšetřovacího týmu o odborníky na zásahy rozhodl generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář.

hasiči výbuch
Foto: HZS LK

"Jedná se běžný postup v případě komplikovanějších zásahů, případně zásahů, při kterých dojde ke zranění členů zasahujících složek IZS," uvedl Kramář. Smyslem takového postupu je podle něj získat nové zkušenosti pro další zásahy obdobného druhu. "A případně zajištění takových opatření, která by napříště pomohla lépe předcházet možným zraněním, dodal.

Na následky zranění při neštěstí z 19. listopadu zemřel jeden pracovník firmy, dalších sedm utrpělo zranění a 140 lidí musí chodit na vyšetření. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích, řekl již dříve ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Obtíže mají pracovníci záchranné služby, kteří v Hamru zasahovali. U poloviny z nich přetrvávají respirační a kožní obtíže a jeden je v pracovní neschopnosti. "Nic se na tom zatím nezměnilo," uvedl dnes krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Preventivní prohlídky nařízené hygieniky podle něj absolvuje 23 zaměstnanců záchranné služby. Dochází na ně i 28 policistů. "Zhruba třetina měla zdravotní potíže. Měli kašel nebo podrážděnou sliznici," řekla mluvčí policie Ivana Baláková. U zasahujících hasičů se zatím potíže neobjevily.

Neštěstí zasáhlo provozovnu Purumu. Při nečekané chemické reakci v podniku bylo osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici. Na základě měření, která tam prováděli hasiči, ale také armáda při dekontaminaci zdravotnické techniky, byla zjištěna kyselina sírová, chlorovodík, sirovodík a pak zřejmě ještě další látky jako dimethylsulfid. Valenta již dříve všechno z toho označil za látky, které mají akutní dráždivý, žíravý účinek.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře působí Purum od roku 2002. Jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. K možné příčině havárie 19. listopadu se firma nebude vyjadřovat. Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Okolnosti neštěstí prověřuje také Státní úřad inspekce práce.

čtk