Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uprchlý vězeň z Českolipska si pobyl na svobodě pouhých 85 minut, schovával se u kamaráda v posteli  

19. 05. 2020 | 15:09

V úložném prostoru postele v bytě svého kamaráda v České Lípě nalezli policisté uprchlého čtyřicetiletého vězně z věznice ve Stráži pod Ralskem. Utekl první den, kdy byl při výkonu trestu mimo věznici. Hrozí mu teď zvýšení trestu a potrestaní mohou být i lidé, kteří ho ukryli. Na webu policie o tom dnes informovala mluvčí Ivana Baláková.

vězení ostnatý drát barbed-wire
Ilustrační foto

"Na svobodě si pobyl pouhých 85 minut a za tak krátký prožitek volnosti se jeho původně třicetiměsíční trest odnětí svobody může protáhnout až o pět let. Přesně taková trestní sazba mu nyní hrozí za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání," uvedla Baláková.

Muž si odpykává trest ve strážské věznici za majetkovou trestnou činnost od loňského prosince. Z nestřeženého pracoviště firmy Modus v Dubické ulici v České Lípě utekl v pondělí zhruba v 17:10, když se vymluvil, že odchází na toaletu. "Zamířil ale rovnou na vrátnici, a když ho chtěla zastavit vrátná, podlezl závoru a utekl. My jsme ho následně hledali po celém městě i na hlavních výjezdových komunikacích a kromě toho jsme navštívili jednu místní rodinu, na kterou měl mít z minulosti osobní vazbu," uvedla Baláková. Vězňův kamarád podle ní popřel, že by ho znal, a policisty dokonce pozval dovnitř, aby se sami přesvědčili, že ho nikde neschovává.

"Ochotně nás provedl svým příbytkem a ukázal nám i ložnici. Zde se kromě jiného nábytku nacházely dvě postele s úložným prostorem a na jedné z nich seděla žena, kterou jsme požádali o to, aby vstala a postel otevřela," uvedla Baláková. Žena se nejprve vymlouvala na to, že je postel rozbitá a nejde otevřít, nakonec ale policistům ustoupila. Uvnitř se ukrýval hledaný muž. Podle Balákové hrozí trestní stíhání i jeho známým. "Jejich podíl na ukrývání vězně nyní prověřujeme. Ten můžeme za určitých podmínek kvalifikovat jako přečin nadržování, za který pachateli hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody," dodala.

čtk