Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Území bývalého vojenského prostoru Ralsko je lokalitou, která má mnoho tváří a vrstev

13. 11. 2023 | 10:17

Geopark Ralsko připravuje zcela novou aktivitu – výroční konferenci nazvanou „Ralsko v proměnách“, která se uskuteční ve čtvrtek 23.11. na Zámku v Doksech. Přednášejících je celá řada a to z různých profesí – vedle geologů a geografů se mohou účastníci těšit na příspěvky historiků, památkářů nebo lesníků.

RalskoLetištěGeoparkRalsko
Foto: Geopark Ralsko

Společným tématem všech přednášek je území bývalého vojenského prostoru Ralsko – území, které má mnoho tváří a vrstev.

„Doufáme, že společným setkáním odborníků přírodovědných i humanitních směrů přispějeme k celkovému pochopení a ocenění přírodního a kulturního bohatství kraje pod Ralskem. Uvidíme, jaký bude o témata zájem. Podle toho se rozhodneme, zda akci budeme opakovat každý rok nebo každý druhý rok,“ vysvětluje ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.

Obora Židlov. Foto: Geopark Ralsko

Cílem prvního ročníku konference je tedy zavést tradici odborného mezioborového setkávání, které se bude opakovat. Každý z českých geoparků je jiný, svou rozlohou, geologickou charakteristikou. Geopark Ralsko je jediným geoparkem, který se rozkládá na území bývalého vojenského prostoru. Z toho důvodu je tématem, které se snaží prezentovat, i historie osídlení v krajině pod Ralskem.

Během fungování vojenského prostoru zmizelo přes 20 obcí a osad i s jejich kostely a hřbitovy. V rámci konference tedy zazní příspěvky o historii lesnictví, o tradičních způsobech čerpání vody v údolí Zábrdky nebo o nejstarší památce v Ralsku – kostelu sv. Havla v Kuřívodech. Na přípravě konference se podílejí odborníci z Akademie věd a Národního památkového ústavu.

Ovšem první ročník je zároveň ojedinělý tím, že zde Geopark Ralsko oslaví své desáté narozeniny. Letos je tomu právě 10 let od založení obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko. Oslavy probíhaly po celý rok 2023. Každý měsíc proběhl jeden výlet s certifikovaným průvodcem geoparku, v červnu se konal Festival Proměny a v říjnu akce Jablka vzpomínek. 

K 10 letům byla také vydána výroční turistická vizitka, která je k dostání na informačních centrech v regionu. Mediálním partnerem oslav je Český rozhlas. Hlavními partnery jsou pak Liberecký kraj, Vojenské lesy a statky, Město Ralsko a Město Mimoň.

Na konferenci je možné se přihlásit na adrese: https://www.visitralsko.com/l/konference-ralsko-v-promenach/ Více informací na www.visitralsko.com.

TZ Geopark Ralsko/Lenka Mrázová