Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě otevřeli nový azylový dům pro matky i otce s dětmi v nouzi, má 25 míst

01. 11. 2023 | 15:08

V České Lípě dnes otevřeli nový azylový dům pro matky i otce s dětmi v nouzi. Výstavba budovy nazvané Českolipský azyl přišla město na bezmála 28 milionů korun, zhruba dvě třetiny peněz se ale radnici podařilo získat z evropských fondů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Registraci získala nová sociální služba v říjnu, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Dům má 25 míst.

česká lípa azyl1 396725429 681432147483940 1720449750839843080 n
Foto: Facebook/Město Česká Lípa

"Azylový dům je jedna z poměrně nenápadných staveb, která v České Lípě probíhala od loňského jara, je však nesmírně důležitá. V novém azylovém domě naleznou maminky s dětmi potřebné zázemí, čisté, útulné a moderní prostředí, kde se budou moci oklepat z prožitých traumat a postavit se na vlastní nohy. Poptávka po této službě je čím dál větší," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Foto: Facebook/Město Česká LípaNa stavbě se pracovalo zhruba rok, dodavatelem byla společnost Bláha Trade, která s cenou 26,7 milionu korun zvítězila ve veřejné soutěži. Kvůli inflaci a vícepracím se cena v průběhu stavby zvedla zhruba o milion. "Na stavbu azylového domu jsme dlouho usilovali o získání dotace, což se nakonec podařilo a díky tomu město ušetří nemalé finanční prostředky," dodala starostka.

Foto: Facebook/Město Česká LípaPokoje v novém azylovém domě jsou dvou- a třílůžkové, jeden třílůžkový pokoj je bezbariérový a umožňuje ubytování imobilních klientů. V budově je společná kuchyňka, společné sociální zázemí, prádelna, terapeutická místnost a zázemí pro personál. "Jako první se do objektu přesunou dvě klientky z Domu rychlé pomoci," uvedla mluvčí. Původní azylový dům už podle ní nevyhovoval, proto město postavilo nový. Zatím jsou v domě volná místa, radnice ale čeká, že se rychle zaplní.

čtk