Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě připravují výstavbu koupaliště za 220 milionů korun, hledají dodavatele. Na dotace město nespoléhá, má našetřeno v investičním fondu

06. 05. 2022 | 11:08

V České Lípě připravují stavbu venkovního koupaliště v přírodním areálu v Dubici. Radnice teď hledá dodavatele stavby, která patří k největším novodobým investicím města. Náklady projektanti odhadli bez DPH na 220 milionů korun. Pokud vše dobře půjde, chtěla by radnice smlouvu se zhotovitelem podepsat do září, aby ještě letos mohly začít přípravné práce. První návštěvníky by koupaliště mohlo uvítat už o prázdninách, někdy v červenci příštího roku, řekla dnes ČTK starostka Jitka Volfová (ANO).

česká lípa koupaliště2 Facebook Město Česká Lípa
Vizualizace, Facebook Město Česká Lípa

Bazén s atrakcemi by měl být vedle zatopeného lomu v Dubici, v němž je kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané. "Vodu se tam nedaří vyčistit," dodala Volfová. Nové koupaliště by tak podle ní mělo navázat na atrakce, které už tam jsou, jako je vodní vlek nebo 3D bludiště. Projekt počítá také s umístěním karavanových stání u vstupu do areálu nebo s novými kurty na plážový volejbal. Areál je podle starostky tak rozsáhlý, že dává možnosti i dalšího rozvoje.

Plánů na koupaliště bylo ve městě s 37.000 obyvateli za posledních 30 let několik. Původně se zvažovala výstavba v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo výstavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt zhruba za 108 milionů korun byl ale kvůli umístění terčem kritiky. Nové vedení města v čele s ANO se rozhodlo záměr opustit a vrátit se k plánům v Dubici. Projekt zpracovala společnost Centroprojekt Group, která v minulosti spolupracovala na koupalištích a akvaparcích v Pasohlávkách, Hradci Králové, ale také ve slovenském Popradu nebo chorvatské Poreči.

Podle místostarosty Martina Brože (ANO) v Dubici vyroste velký bazén s vodními atrakcemi a dvěma drahami pro plavání o rozloze více než 900 metrů čtverečních. Vlastní malý bazén budou mít na dojezdu tobogan a skluzavky a samostatný bazén o rozloze přes 200 metrů čtverečních bude pro děti. "Kapacita areálu je projektována na 860 lidí celkem a 330 lidí v obou bazénech," doplnil. Součástí areálu je také zázemí včetně sociálního zařízení, sprch, převlékáren, venkovního občerstvení a parkoviště, projekt počítá i s využitím solární energie.

Nákladnou stavbu bude podle Volfové radnice financovat ze svého, peníze na to má připravené v investičním fondu. "Šance na dotace není," dodala starostka.

čtk