Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě se rozhodli svážet bioodpad i v zimě, i když jen jednou do měsíce

V České Lípě se rozhodli svážet bioodpad i přes zimu, i když jen jednou do měsíce. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. S tříděním biologického odpadu má třetí největší město v Libereckém kraji dlouholeté zkušenosti, sváží se od roku 2008.

bioodpadnovy-borcz
ilustrační foto

V minulosti ale vždy končil svoz na konci listopadu a znovu se zahajoval od března, letos poprvé budou mít lidé možnost třídit rostlinný odpad ze svých domácností i přes zimu. V Jablonci nad Nisou svezou bioodpad naposledy 18. listopadu, v Liberci 1. prosince.

"Pomalu učíme lidi, že i kuchyňský odpad do bioodpadu patří a ten vzniká 12 měsíců v roce. Je chyba, že my v listopadu každého roku přestaneme ty popelnice svážet, že sebereme velké kontejnery z ulic, a ten návyk, který se snažíme celé jaro, léto a podzim v lidech vypěstovat, přerušíme. Ono zimnímu svozu objektivně brání třeba když přimrzne ke stěně v těch nádobách, tak ho svézt nelze, ale pokud máme ambici vytvořit návyk a vytřídit co nejvíc biosložky, tak nemůžeme každý listopad popelnice sebrat a vrátit je v březnu," uvedl místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa).

Podle pravidelných analýz tvoří rostlinný odpad v České Lípě 30 až 40 procent obsahu černých popelnic určených na směsný komunální odpad. Za jeho svoz a ukládání na skládce přitom město platí výrazně víc než za svoz a zpracování bioodpadu v kompostárně. Bioodpad mohou lidé v České Lípě třídit do malých nádob u rodinných domů, v posledních třech letech už ale tuto možnost mají i lidé na sídlištích, kde je 31 velkých kontejnerů, zdarma ho mohou lidé odložit také ve sběrném dvoře. Loni se tak podařilo podle mluvčí radnice vytřídit více než 820 tun bioodpadu.

Za svoz a třídění odpadu zaplatí letos českolipská radnice 60 milionů korun, v roce 2030 to ale může být podle Mencla i dvojnásobek. Zlepšení třídění bioodpadu je tak podle něj cestou, jak výrazně snížit objem směsného odpadu a tím i náklady na jeho ukládání. Navíc to podle místostarosty nevyžaduje žádné zásadní investice. Právě rostoucí náklady donutily po 14 letech Českou Lípu znovu zavést poplatek za odpad, od příštího roku budou obyvatelé platit 960 korun ročně.

čtk