Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě se uskuteční další etapa průzkumu Škroupova náměstí

12. 05. 2019 | 10:10

O víkendu 18. a 19. května 2019 proběhne v prostoru Škroupova náměstí v České Lípě další etapa archeologického výzkumu nedestruktivním geofyzikálním průzkumem metodou georadaru. Pro zajištění zdárného průběhu průzkumu proto žádáme řidiče, aby dodrželi zákaz vjezdu a na Škroupově náměstí v době průzkumu neparkovali a využili ostatních parkovišť v centru České Lípy.

Tato etapa výzkumu bude sloužit ke zpřesnění výsledků průzkumu provedeného před rokem. Loňský průzkum, který byl proveden metodou konduktometrie, odhalil v ploše náměstí zbytky budov a nyní je potřeba jeho výsledky upřesnit a zjistit v jakých hloubkách se zbytky budov nachází. Tento průzkum je důležitý pro projektovou přípravu budoucí rekonstrukce náměstí, protože projektant bude muset při návrhu řešení rekonstrukce zajistit, aby historicky cenné pozůstatky původních staveb nebyly poškozeny.

Archeofyzikální výzkum musí být proveden na prázdném náměstí bez provozu vozidel, který by rušil citlivé měřící přístroje. Proto jsme přistoupili k úplné uzavírce náměstí se zákazem parkování. Tak, aby byl zásah do chodu města co nejmenší, byl pro provedení výzkumu vybrán víkendový termín. Výzkum tedy bude zahájen v sobotu 18. května ráno (náměstí bude uzavřeno od 7:00), ukončení předpokládáme v neděli 19. května v odpoledních hodinách.

převzato z www.mucl.cz