Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě začne rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu za 262 milionů. Na obnovu čeká už 9 let

11. 06. 2024 | 18:53

V České Lípě začne v létě rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu. Na obnovu čeká památkově chráněný objekt už devět let, práce potrvají dva roky. Stavba by měla být hotová na konci roku 2026, ten objekt je velmi rozsáhlý, řekla dnes ČTK starostka Jitka Volfová (ANO).

KOUNIC
Foto z ničivého požáru: archiv

Zakázku za 262 milionů korun získalo sdružení firem vedené místní společností CL-Evans. Po dokončení se do areálu přestěhuje Dům dětí a mládeže Libertin z pronajatých prostor na Škroupově náměstí, které už jsou mu malé.

Nákladnou stavbu je podle starostky město připraveno financovat ze svého. "Snažíme se poohlížet po dotaci z dotačního programu na brownfieldy nebo na kulturní památky. Je možné, že se podaří částečně něco získat," doplnila Volfová. Chod města ale nákladná investice neohrozí, vedení města se podle ní snaží s penězi hospodařit účelně a šetřit. Díky tomu měla Česká Lípa na začátku letošního roku ve svých fondech a na účtech téměř 1,123 miliardy korun.

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století sloužil Svazarmu. V květnu 2015 dům vyhořel, příčinou byly tehdy svařovací práce na střeše, o kterou budova při požáru přišla.

V době požáru dům nevlastnilo město, patřil Sdružení sportovních svazů České republiky, které ale způsobené škody neopravilo. Do památky bez střechy několik let pršelo a byla v havarijním stavu. Hrozilo nejen její zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Česká Lípa proto dům v roce 2018 odkoupila za 1,9 milionu korun, další miliony dalo město do statického zabezpečení, provizorního zastřešení a přípravy rekonstrukce.

"Ten objekt je opravdu obrovský, hrozně se těším, že bude zrekonstruován. Poté, co se tam dala dohromady úřadovna města, tohle bude další objekt, který je v takovém tom přirozeném centru města. Chceme kultivovat celý ten prostor," řekla starostka. Do budoucna by chtěla radnice prostor, který navazuje na vodní hrad a takzvaný červený zámeček, proměnit v místo, kam by lidé rádi chodili. "Mám radost, že se nám daří realizovat velké projekty, které v minulosti často zůstávaly jen v rovině slibů," dodala Volfová.

čtk