Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě začne stavba chodníku od nádraží do zóny v Dubici. Vyjde na 4,5 milionu korun

30. 11. 2020 | 12:17

V České Lípě začne dlouho plánovaná stavba chodníku, který propojí vlakové nádraží s průmyslovou zónou v Dubici. Nová dlážděná cesta naváže na podchod vlakového nádraží dokončený už v roce 2016. Zatímco východ směrem k městu je funkční, na straně směřující k Dubici zatím chodník chybí.

silniceLKtop
ilustrační foto FB Silnice LK

Stovky lidí, které tudy chodí, tak dnes musí po blátivé cestě podél kolejí nebo nádraží složitě obcházejí. Nový chodník přijde na 4,5 milionu korun, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Zhruba 220 metrů dlouhý a tři metry široký chodník bude končit v místě bývalé vrátnice areálu firmy ŽOSKA u haly stolního tenisu. Vybuduje ho firma SaM Silnice a mosty a.s., která zvítězila ve výběrovém řízení s nabídkovou cenou zhruba o půl milionu nižší než byl původní odhad. Součástí chodníku bude odvodnění a veřejného osvětlení. "Kromě chodníku vybuduje firma také oplocení, které ho oddělí na jedné straně od kolejiště a na straně druhé od průmyslového areálu," doplnila mluvčí radnice.

Přípravné práce, jako je nutné kácení dřevin, demolice budovy bývalé kotelny, hrubé terénní práce a stavba nového oplocení, by měla firma stihnout ještě letos, na jaře pak dokončí samotný chodník. "Město v budoucnu plánuje od podchodu z vlakového nádraží postavit ještě jeden chodník, který by ústil do Dubické ulice poblíž takzvaného parlamentu. Dlouhodobě jednáme s majitelem pozemku o získání potřebných ploch pro stavbu chodníku," doplnila českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

Chodník do Dubice nebude jediný, v těchto dnech začaly práce na dalším, který propojí část Stará Lada se sídlištěm Lada. Blátivou, nezpevněnou cestu, kterou místní vyšlapali, nahradí 90 metrů dlouhá a tři metry široká dlážděná cesta s veřejným osvětlením. Dodavatelem stavbu za 1,2 milionu korun je firma HANTYCH Jánská. "Pro stavbu jsou v místě vyblokovaná parkovací místa. Po dokončení chodníku však obyvatelé o žádné parkovací místo nepřijdou, chodník bude u prostoru k parkování končit. Výstavba by měla trvat necelé dva měsíce," dodala Kňákal Brožová.

čtk