Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě zatím skončily práce na obnově fasády secesní kavárny Union. Opravené jsou pouze dvě ze čtyř stěn

26. 11. 2021 | 8:16

V České Lípě skončily práce na rekonstrukci fasády secesní kavárny Union, lešení zmizí během několika dnů, zcela hotovo ale není. Opravené jsou pouze dvě ze čtyř stěn budovy. Hlavní fasáda do Sokolské ulice letos nebude natřená, památkáři doporučili vzhledem k počasí nátěr dokončit až příští rok na jaře, současně firma dokončí i fasádu do dvora, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Příští rok chce město najít dodavatele, který opraví zbylou fasádu do ulice Jindřicha z Lipé.

CLUnionCafe Union Česká Lípa exteriér1 (1)
archivní foto

Firmu, která zrestauruje bohatě zdobenou štukovou fasádu památkově chráněné budovy, hledala radnice čtyři roky. V opakovaném výběrovém řízení zvítězila firma Cor Interiors s nabídkovou cenou 2,6 milionu korun, 300.000 korun získalo na opravu město z Libereckého kraje. Fasáda měla být hotová už na přelomu října a listopadu, práce se ale kvůli většímu poškození protáhly. "Stavba je náročná i proto, že štukatérské práce jsou dnes úzkoprofilovým zbožím, firmy, které to dělají, je problematické sehnat. Kvůli covidu také firma bojovala s nedostatkem zaměstnanců," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

archivní foto

Kavárnu Union postavila v letech 1906-1907 ve stylu florální secese místní firma Otto John & Josef Jisba. Za projekt získala zlatou medaili na prvním libereckém veletrhu. Budova s bohatou secesní štukovou výzdobou stála na rohu tehdejší Poštovní a Dlouhé ulice na místě dvou starších domů a někdejší městské brány. V přízemí byly původně obchody a v patře kavárna, dnes slouží jako kavárna přízemí a prostory původní kavárny v patře pronajímá radnice ke krátkodobým akcím.

Nynější stav "unionky", foto: www.mucl.cz

Památkově chráněná budova patří ve městě k nejhezčím, před více než 20 lety prošla rekonstrukcí, nutně ale potřebovala opravu střechy a fasády, do které zatékalo. Horní část budovy dokonce muselo město zajistit sítěmi, aby chodce neohrožovaly kusy odpadávající omítky. "Tahle zakázka byla zakletá, protože jsme ji soutěžili čtyři roky. Ze začátku jsme ji soutěžili ve spojení s rekonstrukcí střechy, neúspěšně. Proto byla rozdělena," doplnila mluvčí radnice. Samostatně se tak dělala střecha a teď fasáda. Na budově se pracovalo už třetí rok, poslední část fasády se opravy zřejmě dočká až v roce 2023.

čtk