Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Doksech staví novou stanici pro hasiče, hotova bude příští rok v listopadu, zatím jsou v provizoriu

09. 10. 2019 | 18:56

Novou stanici pro hasiče staví v Doksech na Českolipsku. Profesionální jednotka tam funguje od poloviny loňského roku v provizoriu z kontejnerů. Nová stanice v těsném sousedství frekventované silnice 38 má být hotova příští rok v listopadu. Její výstavba přijde na zhruba 61 milionů korun, řekl při dnešním zahájení stavby generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba.

hasiči doksy stanice 2
Poklepání na základní kámen Doksy, foto: HZS LK

V Doksech bývali jen dobrovolní hasiči, o zřízení profesionální jednotky se začalo mluvit na konci 80. let. "Nejprve se uvažovalo o poloprofesionální, to znamená stanici složené z profesionálních i dobrovolných hasičů, to se nepovedlo. Pak tady byl režim náhradní vojenské služby," popsal cestu k profesionální jednotce v Doksech Ryba. Jednotka se začala připravovat v roce 2016, od 1. června loňského roku byla stanice zřízena a o dva měsíce později začala pracovat ve 24hodinovém režimu.

Jednotka v Doksech má 15 výjezdových hasičů a velitele, střídají se tu tři směny po pěti lidech. Zdejší hasiči nejsou podle Ryby jedinou jednotkou v provizoriu. "V provizorních podmínkách máme hasiče třeba v Praze v Holešovicích," řekl. Tamní stanice byla podle něj v havarijním stavu, nová vznikne na jejím místě. Technika zatím zůstala v garážích.

Poklepání na základní kámen Doksy, foto: HZS LK

Také základnu V Doksech zatím tvoří sedm buněk. "Je to náročné, problémy bývají, když jsou velká vedra a také když mrzne. Udržet přijatelnou teplotu v těch buňkách je obtížné," řekl ČTK velitel dokských hasičů Jan Soušek. S novou stanicí získají hasiči podle Souška nejen novou základnu a garáže s veškerým komfortem, ale i hřiště a věž pro přípravu, v areálu bude i podzemní nádrž s vodou pro rychlé doplnění cisteren. Součástí projektu je výjezdová komunikace na silnici 38, kde budou semafory.

Na Českolipsku byla v minulosti profesionální jednotka jen v České Lípě, odkud cesta do Doks trvá zhruba 20 minut. Kolem Máchova jezera je přitom turistická oblast, navíc hustě porostlá lesy, často tam hasiči vyjížděli i k dopravním nehodám. Za první rok provozu zasahovali hasiči z Doks u více než 300 událostí, z toho v 88 případech šlo o dopravní nehody, přes 70 bylo požárů. "V kraji máme ještě místa, která nejsou zcela zabezpečena jednotkami požární ochrany, nejbolavějším je oblast Českého Dubu," řekl ČTK liberecký krajský ředitel hasičů Luděk Prudil. Lidé jsou tam podle něj odkázaní hlavně na dobrovolné jednotky.

čtk