Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji zvítězila alej na Křížový vrch u Cvikova, nejkrásnější v republice je Památná alej u Rakovnického potoka

10. 01. 2020 | 5:45

V Libereckém kraji zvítězila v anketě Aej roku 2019 lipová alej na Křížový vrch u Cvikova, která získala 270 hlasů. Celkové prvenství v devátém ročníku ankety míří do Středočeského kraje. Historická alej u Rakovnického potoka, kterou tvoří lípy, jilmy a javory, si získala přízeň 731 hlasujících. Arnika k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli.

Alej na Křížový vrch u Cvikova
Alej na Křížový vrch u Cvikova, krajská vítězka ankety

„V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí,“ říká Karolina Kostićová z Arniky.

Výsledky ankety v Libereckém kraji

Název, počet hlasů

1 - Alej na Křížový vrch u Cvikova, 270

2 - Valdštejnská alej v Zahrádkách. 77

3 - Vápenské lipové stromořadí, 67

4 - Habrová alej v Zahrádkách, 18

5 - Alej Ke křížku. 18

6 - Zámecká lipová alej ve Sloupu v Čechách. 13

7 - Alej Kamenický Šenov - Slunečná. 12

8 - Alej Hvězda, 2

Památná alej u Rakovnického potoka, celorepubliková vítězka ankety

Celorepublikovou vítězku, alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a s délkou 3,7 km je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století za účelem zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí.

TZ Arnika