Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V lindavské sklárně Lasvit Ajeto letos poprvé vyráběli Ceny Thálie z čirého křišťálu. Původně měly být trofeje zlaté

03. 10. 2022 | 14:04

V lindavské sklárně Lasvit Ajeto vyráběli poprvé od roku 1999 Ceny Thálie z čirého křišťálu. Nešlo o touhu po změně, důvody byly ryze praktické, řekl dnes na dotaz ČTK ředitel sklárny David Ševčík. Ve sklárně praskla pánev, kde byl natavený ambr, pro výrobu zlaté varianty trofeje. Protože trvá dost dlouho pánev vyměnit a sklovinu znovu natavit, navrhla firma Herecké asociaci několik náhradních variant a zvítězila ta čirá. Všechny trofeje, které měly být ve zlaté barvě, jsou v křišťálovém provedení.

thalie122
Foto: Artur Irma

Práci s čirým křišťálem si dnes sklář Petr Kuchta pochvaloval. "Jakékoliv průhledné sklo je pro mě lepší, když děláme třeba opálové, tak skrz ni není vidět, a když lepím to ouško zespoda, tak nevím, kam ho lepím, to já nemám rád," přiznal ČTK sklář, který na trofejích pro Cenu Thálie pracoval už počtrnácté. Rukama mu jich tak už prošlo několik stovek v různých barvách. I letos sklárna kromě čirých dodávala Herecké asociaci i trofeje v modré, červené, zelené nebo uranové.

Foto: Artur IrmaPodoba trofeje zůstala věrná původnímu návrhu designéra Bořka Šípka. Celkem letos sklárna na vyhlášení dodá 20 trofejí, vyrobit jich ale museli až 30. Stává se, že až třetina nevydrží. "Na brusírně je to nejrizikovější práce, kdy se do toho objektu musí říznout, to je takový crash test. Oddělí se ta část, kde se foukalo sklo, svrchu se musí zabrousit a potom se začne brousit ta benátská maska do skloviny," popsal postup výroby Ševčík. Právě tady podle něj často sklo nevydrží a praskne.

Foto: Artur IrmaCeny Thálie uděluje Herecká asociace od roku 1993 za nejlepší divadelní výkony, letos se slavnostní večer uskuteční v sobotu 8. října v Národním divadle. Vzhledem ke koronaviru porota hodnotila období od 1. července 2020 do 30. června 2022. Cenu za celoživotní mistrovství letos obdrží herci Veronika Forejtová a František Němec. Asociace ocení také pěvkyni Libuši Márovou v oboru opera a Libuši Královou v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo. V kategorii muzikál a opereta Thálii za celoživotní mistrovství dostane Galla Macků.

Foto: Artur IrmaNa letošní Ceny Thálie mají nominace přes tři desítky jevištních umělců činohry, opery, muzikálu a tance. Jsou mezi nimi i tři liberečtí herci - Veronika Korytářová za roli Vlasty Buriana v inscenaci Burian Tomáše Dianišky, kterou uvedlo Divadlo F. X. Šaldy, Martin Bárta za roli Jaga v opeře Giuseppe Verdiho Otello ve stejném divadle. Trofej může získat také Antonín Týmal kromě jiného za roli mladého lesního adjunkta a mladého vlka v inscenaci Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny! libereckého Naivního divadla.

čtk