Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Mimoni zateplili většinu z 1200 obecních bytů, město to přišlo na 340 milionů korun

08. 12. 2022 | 12:35

V Mimoni na Českolipsku dokončili zateplení většiny z 1200 obecních bytů. Radnici to přišlo na bezmála 340 milionů korun. Hotovo mělo být původně až v polovině příštího roku, dodavatelská firma ale skončila se sedmiměsíčním předstihem. Domácnosti díky tomu v zimě na nákladech za teplo a teplou vodu ušetří tisíce korun. Při slavnostním ukončení stavby to ČTK řekl starosta Petr Král (ANO).

bytNew
ilustrační foto

Radnice nechala zateplit domy na sídlištích Letná a Pod Ralskem. "Zateplili jsme asi 900 bytů, jedná se o 31 bytových domů, které se dělaly s dotací, plus jeden dům se zateploval bez dotace, protože už byl částečně zateplený," doplnil starosta. Město vlastní dohromady 1200 bytů, z toho je ale 230 v nedalekém Ralsku. "V našich bytech bydlí půlka obyvatel města," poznamenal Král. Bez dotací by si město, které letos hospodaří s příjmy zhruba 230 milionů korun, nemohlo podle starosty tak nákladný projekt dovolit.

Na zateplení domů získala mimoňská radnice 92 milionů korun z dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj, dalších 140 milionů získala jako bezúročnou půjčku ze Státního fondu podpory investic, úvěr bude splácet 20 let. "Dalších 110 milionů jsme si půjčili v bance, se splatností na deset let a s úrokem dvě procenta," řekl starosta. Kompletní obnovy se díky tomu dočkaly i domy postavené v 50. letech minulého století pro československou armádu, kde později bydleli sovětští vojáci.

Domy jsou napojené na centrální vytápění, které zajišťuje společnost ENERGIE Holding ze skupiny MVV, zdrojem tepla je výtopna v nedalekých Hradčanech, kde se spaluje hnědé uhlí a biomasa. Díky zateplení by měli obyvatelé domů už letos v zimě výrazně ušetřit. "Při současné ceně 708 korun za gigajoule by měli celkově ušetřit kolem devíti milionů korun, v průměru je to kolem 10.000 korun (na byt), v některých domech je to méně, v některých víc," dodal Král.

V masivních investicích chtějí v Mimoni pokračovat i v dalších letech. Připravena je rekonstrukce koupaliště za zhruba 80 milionů korun, která by měla být hotova do dvou let. "Chceme také dokončit opravu všech komunikací v Mimoni, které patří městu, do konce volebního období bychom to chtěli mít hotové," doplnil starosta. Souběžně se zateplením dělalo podle Krále město bez dotací úpravy komunikací a veřejných ploch na dvou sídlištích, příští rok by měla začít regenerace zbylého sídliště Letná.

čtk