Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V nemocnici v České Lípě začala demolice bývalých budov zdravotnické záchranné služby

21. 09. 2022 | 16:11

V areálu Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa začala demolice bývalých budov zdravotnické záchranné služby, kvůli azbestu a zpřísněným požadavkům hygieniků přijde Liberecký kraj na 3,8 milionu korun. Na dotaz ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Hotovo by mělo být počátkem října. Záchranná služba se už před čtyřmi lety přestěhovala do nových prostor, budova byla léta nevyužívaná, loni ji navíc poškodila vichřice, i proto se kraj rozhodl ji zbourat.

TvLKnemocnicelipa1
Foto: Artur Irma

Firmu, která demolici zajistí, vybral kraj už na jaře, práce ale mohly začít až nyní, budou také zhruba o půl milionu korun dražší. "Jednak se zpřísnily požadavky hygienické stanice, bylo potřeba tam postavit ochranný stan, aby se během bourání azbest nešířil do okolí, a druhý požadavek byl nevětrat v nemocnici během té první fáze demolice. Nemocnice ale nemá klimatizaci, proto jsme to odložili až na podzim," doplnil hejtman. Uvolněné pozemky podle něj pravděpodobně poslouží k vybudování dalšího přístupu do areálu nemocnice.

Nová základna pro záchrannou službu se zázemím, garážemi a mycím boxem pro sanitky vznikla před čtyřmi lety přestavbou části areálu někdejší autodopravy českolipské nemocnice a stála přes devět milionů korun. Pro záchranáře to znamenalo výrazné zlepšení, předchozí prostory už nevyhovovaly hlavně po hygienické stránce. Na Českolipsku má záchranná služba základnu ještě v Doksech u Máchova jezera, další je na hranici s libereckým okresem v Jablonném v Podještědí.

Demolice staré českolipské základny záchranné služby nebude jediným bouráním v areálu nemocnice, k zemi by měla jít také přístupová lávka, kterou pacienti využívali k cestě na polikliniku a do lékárny. Lávka je v havarijním stavu a od loňského května je část uzavřená. Výstavba nové lávky a výtahu, který zajistí bezbariérový přístup, přijde podle odhadů na 20 milionů korun. "Nedávno jsme dostali stavební povolení a v následujících měsících bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele," sdělila dnes na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Andrea Beranová.

čtk