Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru dokončili obnovu roubenky u muzea, práce zkomplikoval covid, houby i brouk tesařík

29. 09. 2021 | 15:00

V Novém Boru na Českolipsku dokončili rekonstrukci cenné roubenky v sousedství sklářského muzea. Práce na památce ze druhé poloviny 18. století začaly už předloni, protáhly se kvůli tomu, že stav léta prázdného domu byl horší, než se čekalo. Dřevo bylo napadené tesaříkem i houbami, vše navíc zkomplikoval koronavirus, řekla dnes ČTK ředitelka muzea Petra Ajšmanová. Rekonstrukce památky přišla zhruba na 20 milionů korun, část zaplatí Evropská unie.

NBroubenkanovybor2
Foto: Artur Irma

Roubený dům v Kalinově ulici byl postaven pravděpodobně kolem roku 1768. Fasády jsou překryté bedněním, štíty vykládané břidlicí, v patře je krátká pavlač. I přes některé nevhodné pozdější zásahy je podle památkářů cenným dokladem převážně roubené pozdně barokní architektury města. "Do budovy se teď stěhuje turistické informační centrum, a sloužit bude muzeu. Budeme tam mít archiv, knihovnu, odborné zázemí, depozitáře pro pomocné sbírky a bude tam také zasedací místnost a místnosti pro dětské programy," uvedla ředitelka.

Obnova památky je částí přeshraničního česko-polského projektu Cesta skla zhruba za 1,3 milionu eur (33 mil.Kč) v němž se novoborské muzeum spojilo s muzeem v polské Jelení Hoře. V rámci projektu byly v plánu také workshopy a exkurze. "Projekt probíhá do konce letošního roku, my jsme bohužel kvůli covidu nebyli schopni uspořádat společná setkání a společné aktivity, protože byly uzavřené hranice, ale budeme se to snažit ještě teď napravit," dodala Ajšmanová.

Sklářské muzeum v Novém Boru mapuje vývoj sklářské průmyslové výroby na Novoborsku, dokumentuje činnost ateliérů místní sklářské školy a věnuje se i tvorbě sklářských výtvarníků. Za dva roky oslaví 130 let svého založení, o které se zasloužil Odborný svaz sklářského dělnictva. Základ sbírky, která dnes čítá na 10.000 předmětů, vytvořily dary místních sklářů i obchodníků. Sbírka se rozrůstala a nabývala na kvalitě díky zájmu výrobních a exportních domů a ve 30. letech 20. století i prostřednictvím soutěží.

Zrekonstruovaná roubenka není prvním objektem, o který se areál muzea v posledních letech díky podpoře z Evropských fondů rozrostl. V roce 2013 získalo muzeum nový depozitář a prostor ke krátkodobým výstavám zhruba za 18 milionů korun. Moderní přístavba propojila historickou budovu muzea právě se sousední roubenkou. Slavnostní otevření domu pro veřejnost se uskuteční v sobotu 2. října u příležitosti Mezinárodního sklářského sympozia (IGS).

čtk