Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru pokřtili Křišťálový vlak. Bude spojovat Liberecký, Ústecký a Středočeský kraj

19. 06. 2022 | 10:02

Mezi Mladou Boleslaví, Novým Borem a Rumburkem jezdí Křišťálový vlak. Trilex dopravce Die Länderbahn CZ dostal polep, který odkazuje na sklářské tradice a zve návštěvníky do galerií, hutí, dílen, uměleckých škol, sklářských muzeí na Novoborsku a Liberecku.

nový bor vlak
Foto: Petr Germanič

Vlak slavnostně pokřtil v pátek 17. června na novoborském vlakovém nádraží starosta Nového Boru Jaromír Dvořák křišťálovou vodou, kterou stáčí ve Sklárně Novosad v Harrachově, za účasti zástupců Libereckého kraje – náměstka pro dopravu Jana Svitáka a náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květy Vinklátové.

„Jako partneři Křišťálového údolí vítáme, že vlak bude připomínat zručnost a jedinečnost českých sklářů. Obzvlášť v dnešní době, kdy se vinou energetické krize a inflace řada sklářských provozů dostává do velkých potíží. Věřím, že skláři tuto krizi přežijí, abychom nemuseli sledovat, že naše světově ojedinělá, po generace budovaná tradiční výroba mizí,“ řekl Jaromír Dvořák. 

Foto: Petr GermaničDopravce Die Länderbahn CZ nasadí v budoucnu další dva Křišťálové vlaky. Umění sklářů budou propagovat na trati spojují Liberecký a Ústecký kraj a v německém příhraničí.

www.novy-bor.cz