Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru se dobrovolníci připojí k akci Ukliďme svět, loni přišlo 350 lidí

07. 04. 2023 | 10:17

V Novém Boru na Českolipsku se dobrovolníci připojí k akci Ukliďme svět, kterou v Česku koordinuje Český svaz ochránců přírody. Uklízet se bude ve městě a jeho okolí od pátku 14. dubna do konce měsíce.

Ukliďme Liberec (1)top
archivní ilustrační foto

V loňském roce se do úklidu odpadků a černých skládek ve městě zapojilo rekordních 350 lidí, nejenže vysbírali odpadky, ale také díky nim řadu uklizených míst rozsvítily narcisy, jež zasadili při doprovodné akci Rozkveteme Novoborsko, řekla ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná.

I letos vybaví organizátoři dobrovolníky nezbytnými pytli na odpad a rukavicemi. "Vyzvednout si je mohou v předstihu od 11. dubna každý všední den od 8:00 do 16:00 v DDM Smetanka nebo na odboru životního prostředí v budově radnice na náměstí Míru, a to buď kdykoliv během úředních hodin nebo po předchozí domluvě," uvedla vedoucí odboru životního prostředí města Jitka Klásková. Dobrovolníci, kteří mají zájem se do úklidu zapojit, ji mohou kontaktovat e-mailem jklaskova@novy-bor.cz nebo na telefonních číslech 725 897 380 nebo 487 712 346.

Přímo v Novém Boru mohou dobrovolníci uložit odpadky kdykoliv od 14. dubna do konce měsíce u přístřešku v bývalém cyklistickém areálu, u vstupu na koupaliště nebo na sídlišti Rumburských hrdinů na dolním parkovišti u vstupu do lesa. V Arnultovicích bude sběrné místo u hřiště v Žižkově ulici a u popelnic u ubytovny, v Janově u skladů civilní ochrany. V dolním Pihelu mohou podle Pokorné lidé pytle přinést k autobusové zastávce, v horním Pihelu k dětskému hřišti. Pro Bukovany je vymezené místo v parčíku naproti můstku a v Chomoutech u kruhového objezdu.

"Naplněné pytle s odpadky budou průběžně svážet pracovníci technické čety města. Po předchozí domluvě můžeme vytvořit i další sběrná místa tak, aby byla pro dobrovolníky praktická,“ dodala Klásková.

V České republice kampaň Ukliďme svět organizuje od roku 1993 Český svaz ochránců přírody. V letech 2017 až 2020 se kampaň konala ve spolupráci se spolkem Ukliďme Česko, pod názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko a stala se masovou záležitostí, navíc ji významně podpořil Státní fond životního prostředí. Od roku 2021 pokračuje kampaň opět samostatně pod vedením Českého svazu ochránců přírody a názvem Ukliďme svět. V Česku se do úklidu pravidelně zapojuje téměř 20.000 dobrovolníků, většinou dětí a studentů.

čtk