Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Pekelných dolech u Velenic mají pohádkovou váhu na hříšníky a stálou teplotu 12° C

03. 04. 2022 | 14:45

V údolí Svitavky mezi obcemi Velenice a Svitava najdete největší pískovcové podzemí v Evropě. V současnosti se zde nachází speciální motorkářský klub, který nabízí odpočinek motorkářům i ostatním turistům. Motorky mohou vjet dovnitř!

peklo1
Foto + fotogalerie: www.kudyznudy.cz

Pekelné doly jsou rozsáhlé podzemní prostory a chodby v údolí říčky Svitávky v nádherné přírodě Lužických hor blízko rekreační oblasti Máchovo jezero. Nachází se mezi vesnicemi Velenice a Svitava, v podhůří Lužických hor. Největší pískovcové podzemí v Evropě vzniklo v 18. století těžbou písku pro továrnu a brusírnu zrcadel. Celková plocha jeskyní činí přibližně 3500 m2.

Unikátní jeskyně vznikly v 18. století hloubením písku pro továrny hraběte Kinského na výrobu zrcadel. Přilehlá budova sloužila kdysi jako brusírna a k ní byl skrz jeskyně přiveden potůček tekoucí na druhé straně skal.

Jeskyně se proslavily například natáčením pohádky "S čerty nejsou žerty", po které zde dokonce zůstaly váhy, používající se nyní na Mikuláše k vážení zlobivých dětí. V jeskyních je stálá teplota 12° C.

V Pekelných dolech došlo ke zrušení nočního provozu vyjma předem domluvených akcí. Nocleh zde již tedy není možný. Oficiálně se tam otvírá až 1. května a sezona končí posledního září. Od úterý do čtvrtka bude otevřeno od 10 do 18 hodin, v pátek a v sobotu do 21 hodin a v neděli opět jen do šesti do večera.

www.kudyznudy.cz