Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vedení zákupského zámku se ujímá nový kastelán, na den přesně od svatby následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou

01. 07. 2020 | 11:06

Před 120 lety se v zámecké kapli na Zákupech ženil následník císařského trůnu František Ferdinand d´Este s Žofií Chotkovou. Symbolicky na den přesně se zde pomyslné vlády ujímá nový kastelán Mgr. Vladimír Tregl, dlouholetý pracovník Národního památkového ústavu, který na pozici střídá Mgr. Petra Weisse.

Zákupy - exteriér (1)
Foto: Artur Irma

Územní památková správa na Sychrově obhospodařuje celkem 17 objektů v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, na Českolipsku je to císařský zámek Zákupy, který od září roku 2013 spravoval kastelán Mgr. Petr Weiss. Právě za jeho působení se zámku zvedla návštěvnost o více jak sto procent na současných zhruba 33 tisíc návštěvníků, došlo k vytvoření více prohlídkových tras, rozšířila se spolupráce s Městem Zákupy, místní školou a dalšími institucemi, byly zahájeny velké projekty stavební obnovy.

„Dosavadní zákupský kastelán dokázal, že se trochu opomíjený, a přitom nádherný zámek dostal opět do povědomí veřejnosti, za těch sedm let se zde vykonalo obrovské množství práce“, komentuje změnu ve vedení zámku Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, do jehož dikce zámek spadá. „Kolegu Weisse znám pracovně mnoho let, působil také jako náměstek pro správu objektů zde na ÚPS a právě v Zákupech zúročil všechny své dosavadní zkušenosti. Jsem velice rád, že Mgr. Weiss naše řady neopouští, naopak, bude se nyní několik měsíců intenzivně připravovat na převzetí jiného objektu a já mu za vše děkuji a také přeji, aby se mu na novém působišti dařilo stejně dobře, jako v Zákupech“, dodává.

Dnes již bývalý kastelán Petr Weiss se loučí těmito slovy: „Na Zákupy budu vzpomínat jako na domov císaře Ferdinanda, kde to přímo dýchá atmosférou starého mocnářství. Jsem rád, že jsme v obrovském pracovním tempu stihli upravit tři prohlídkové trasy, pokladnu a že se podařilo spustit velké investiční akce. Poděkování patří všem kolegům a spolupracovníkům." Zámek Zákupy, archiv NPÚNovým kastelánem byl jmenován Mgr. Vladimír Tregl, dlouholetý pracovník Národního památkového ústavu, který na objektech již jako student provázel, později se věnoval problematice restaurování, podílel se významnou měrou na reinstalaci mnoha prohlídkových tras či jednotlivých interiérů. Právě s ním jsou spojeny nové instalace na hradě Grabštejn, zámcích Hrubý Rohozec, Lemberk, Opočno, Litomyšl a také Zákupy. V závěru loňského roku se stal kurátorem výstavy připomínající rod Gallasů a Clam-Gallasů v Oblastní galerii v Liberci, je autorem či spoluautorem několika publikací.

Pro Zákupy zajišťoval veškerou agendu spojenou s restaurováním mobiliáře a výzdoby místností, ve spolupráci se správou zámku vytvářel nové prohlídkové trasy, vypomáhal jako pokladní a průvodce a podílel se na zajišťování kulturních akcí.

„Zákupský zámek se mi líbil již od dětství a dodnes jeho interiéry považuji za jedny z nejkrásnějších v republice. Svému předchůdci děkuji za práci, kterou pro zákupský zámek vykonal - v poslední době především za jeho podíl na přípravách velkých stavebních obnov, jimiž zámek v současné době prochází či které v dohledné době nastanou - mám na mysli opravu střechy na hlavní zámecké budově a opravu hospodářského dvora“, hodnotí svého předchůdce nový kastelán a svěřuje se také se svými plány: „Zákupský zámek bych rád ještě více otevřel návštěvníkům, a to nejen postupným rozšiřováním prohlídkových tras o nově opravené místnosti, ale i zavedením celoročního návštěvnického provozu. Novinky chystám i na poli kulturních akcí či svatebních obřadů. Větší péči chci dopřát i okolí zámku, zvláště parku, ale samozřejmě, to jsou mé plány a uvidíme, jak rychle se mi podaří je realizovat“.

TZ/Lucie Bidlasová