Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velkou část tepla v Novém boru zajišťují kogenerační jednotky,  zajistí zhruba 40 procent dodávek

19. 08. 2019 | 12:54

Dvě kogenerační jednotky vybudovala v Novém Boru na Českolipsku společnost ČEZ Energo. Vyrábějí elektřinu a odpadním teplem prostřednictvím společnosti TEPLO Nový Bor vytápějí domácnosti a další odběratele ve městě. Zajistí zhruba 40 procent dodávek tepla, zbytek dodají plynové kotelny.

teploDomova
ilustrční foto

ČTK to dnes ČTK řekl ředitel teplárenské společnosti Milan Přívratský. Navíc jde podle něj o ekologický způsob výroby tepla.

"Pro město je to velice výhodné, protože do vybudování a provozu kogenerací nemuselo nic investovat ze svého. Nesporným ziskem pro nás bude dlouhodobě stabilní dodávka tepla za garantované ceny. Navíc tepelné hospodářství získalo tu nejmodernější technologii, která existuje," řekl k projektu novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Projekt pomůže stabilizovat cenu tepla ve městě, aktuálně platí podle Přívratského domácnosti kolem 580 korun za gigajoule.

Větší kogenerační jednotka o instalovaném elektrickém výkonu 2000 kWe je v kotelně Wolkerova, druhá o výkonu 200 kWe je v kotelně v ulici Rumburských hrdinů. "Jedná se o moderní technologii, která šetří palivo a navíc garantuje vysokou účinnost využití energie, která přesahuje 90 procent. V praxi to znamená nejen finanční úsporu, ale i vyšší ekologičnost," doplnil generální ředitel ČEZ Energo David Bauer. Teplu Nový Bor by měly kogenerační jednotky ročně dodat 24.700 gigajoulů tepla, smlouva je na 15 let.

ČEZ Energo v současné době provozuje 126 kogeneračních jednotek v 73 místech po celé ČR s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 106.031 kWe. Jejich celkový tepelný výkon je 131.464 kWt. V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Kogenerační jednotky ČEZ Energo už pomáhají vytápět třeba domácnosti v Tanvaldu na Jablonecku. Na výstavbě pěti kogeneračních jednotek o celkovém výkonu 2600 kWe se firma ČEZ Energo dohodla v lednu v Jablonci nad Nisou. Náklady se odhadují na 80 milionů korun, teplo by měly začít dodávat koncem příštího roku.

čtk