Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Venkovní křišťálová expozice společnosti Preciosa Lighting rozsvítila Kamenický Šenov

03. 07. 2021 | 19:01

Venkovní křišťálová expozice Nekonečná cesta společnosti Preciosa Lighting u Informačního centra Panská skála rozjasní den všem milovníkům českého skla a designu. Slavnostní rozsvícení proběhlo v sobotu 26. června od 21:00 na parkovišti u Panské skály v Kamenickém Šenově. Preciosa Lighting zároveň v rámci Lustrfestu zajistila dekorativní osvětlení třech zastávek ve městě, kde produkuje světoznámé instalace.

precioza detalk 51270883490 1f56c5d96d c
Foto: Preciosa Lighting

V centru Kamenického Šenova proběhl v sobotu večer slavnostní ceremoniál, při němž starosta města Michal Třešňák ocenil přínos společnosti Preciosa Lighting jako největšího zaměstnavatele. Díky vzájemné synergii vznikají ve veřejném prostoru města skla díla se světovým přesahem.

Expozice představuje nejen unikátní světelné vlastnosti křišťálu, ale i dlouhodobý koncept Preciosa Lighting zvaný kultivace svítidel. Ta spočívá v kombinaci řemeslného zpracování s novými metodami výroby, materiály i technologiemi, to vše s cílem vytvořit nové verze svítidel, která rozzáří interiéry stejně oslnivě, jako to dokázala před stovkami let. Kultivace je nikdy nekončící proces. Je jako kruh bez konce i začátku. A právě svítidla umístěná ve třech symbolických kruzích tvoří expozici s názvem Nekonečná cesta, která zájemcům umožní vydat se za příběhem kultivace prvního českého celoskleněného svítidla Eugene.

Eugene je ve svém klasickém pojetí ztělesněním nadčasovosti. Vypráví bohatou historii – už v 18. století okouzloval např. na rakouském zámku Schloss Hof prince Evžena Savojského. Jeho příběh pokračoval, když mu Preciosa Lighting propůjčila živý vzhled prostřednictvím moderních barev, které přinesou do každého interiéru nezadržitelnou energii. Cesta svítidla Eugene byla završena novou interpretací s názvem Echo, jehož inovativní zpracování je dílem designéra Franka Tjepkema.

Foto: Preciosa Lighting Autorem expozice je designér společnosti Preciosa Lighting Petr Kořínek. A není to jediná instalace známého výrobce luxusních svítidel, která zkrášluje Kamenický Šenov.

Fotografie světelných instalací společnosti Preciosa Lighting si můžete prohlédnout ZDE.

Designové instalace na autobusových zastávkách

V Kamenickém Šenově nyní výrobce luxusních svítidel dokazuje hrdost na původ v severních Čechách také umístěním designových křišťálových instalací na autobusových zastávkách Kamenického Šenova. Každý se tak může denně zadívat na umělecká díla, která krášlí ty nejluxusnější interiéry staveb na celém světě.

Křišťálová zahrada

Na zastávce Huťská kolemjdoucí zaujme instalace Křišťálová zahrada. Při pohledu nad sebe se mohou potěšit vším, co tato světelná instalace představuje. Křišťál, sklářské řemeslo i malebnou kamenicko-šenovskou přírodu, která se stala inspirací pro listy a květy, z nichž každý nese svůj vlastní příběh

Foto: Preciosa Lighting Šenovský klenot

Instalace s názvem Šenovský klenot je luxusním šperkem, který zdobí autobusovou zastávku Náměstí. Pod její střechou je umístěn důkaz toho, že elegance a působivost perel je skutečně nadčasová. 110 ručně foukaných skleněných koulí s perleťovým efektem se na pomyslné šnůře náhrdelníku střídá s kovovými komponenty.

Křišťálová mandala

Zastávku Pískovec oživil průzračný křišťál, symbol čistoty, jedinečné přírodní bohatství regionu. Obrátíte-li při čekání na autobus zrak vzhůru, spatříte jeho oslnivou krásu. Klid a mír vyjádřený 454 broušenými ověsy rozmanitých tvarů, které vytvářejí geometrické obrazce ve tvaru mandaly – staroindického znaku jednoty a rovnováhy.

Výsledky zručnosti, citu pro detail i vášně pro křišťál severočeských sklářů tak obohacují Kamenický Šenov, hrdé město skla a luxusních svítidel. Jsou důkazem užitečné a fungující spolupráce mezi společností Preciosa Lighting a místní samosprávou.

Fotografie světelných instalací na autobusových zastávkách v Kamenickém Šenově společnosti Preciosa Lighting si můžete prohlédnout ZDE.

TZ/Pavel Orálek