Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vězeňská akademie ve Stráži pod Ralskem má novou ředitelku, šetření předchozího šéfa trvá

29. 05. 2023 | 11:51

Akademie Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku má novou ředitelku. Stala se jí Martina Gänsel, jež byla před tím dva a půl roku ředitelkou věznice v Kynšperku nad Ohří. Předchozí ředitel akademie František Vlach, který byl postavený mimo službu kvůli podezření ze spáchání několika přečinů, od vězeňské služby sám odešel. Vyšetřování jeho případu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud neukončila, zatím ale nebyl z ničeho obviněn. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od mluvčích vězeňské služby a GIBS a z webu vězeňské služby.

veznice straz1
Ilustrační foto, Artur Irma

Podezřením na porušení zákona ze strany bývalého ředitele věznice se inspekce zabývá od poloviny března. Informovaly o tom tehdy novinky.cz s odvoláním na mluvčí GIBS. "Nic nového prozatím není," uvedla dnes pro ČTK mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Čeho se prověřování týká, zatím inspekce nesdělila.

U vězeňské služby Vlach už nepracuje. "Ukončil na vlastní žádost služební poměr u Vězeňské služby ČR a již nepůsobí na žádné pozici Vězeňské služby ČR," řekla dnes ČTK republiková mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Novou ředitelkou strážské akademie se stala Martina Gänsel. "Již dříve zde působila na pozici první zástupkyně, má tedy odpovídající erudici a znalost prostředí," dodala mluvčí vězeňské služby. Gänsel byla první zástupkyní ředitele ve strážské akademii přes čtyři roky do září 2020, kdy nastoupila na pozici ředitelky věznice v Kynšperku nad Ohří.

Strážská akademie je jedinou vzdělávací institucí pro nové i současné zaměstnance vězeňské služby v celé zemi, každoročně tam skoro třetina z nich absolvuje nějaké školení či výcvik. Ročně má akademie v průměru 3500 až 3700 frekventantů.

čtk