Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodní hrad Lipý je jednou z nejcennějších památek v České Lípě. Zájemci si ho budou moci prohlédnout virtuálně

12. 01. 2021 | 17:13

Vodní hrad Lipý, který je jednou z nejcennějších památek České Lípy, si budou moci zájemci prohlédnout alespoň virtuálně. Prohlídka i s výkladem průvodkyně bude živě streamována na facebookovém profilu městské organizace Kultury Česká Lípa ve středu od 13:00. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka příspěvkové organizace Tereza Vraná.

lipý jaro
Foto: Artur Irma

"Prohlídka provede virtuální návštěvníky historickými interiéry hradu, samozřejmě nebude tak dlouhá ani výkladově obsáhlá jako prohlídky běžné. Zaměří se spíše na zajímavosti nebo na věci, kterým při běžné prohlídce není věnovaná pozornost," uvedla Vraná.

Pro turisty je tato památka otevřená od roku 2003. Jde o torzo hradu. Obvyklý prohlídkový okruh zahrnuje nádvoří, návštěvu unikátních gotických sklepení s ukázkou archeologických nálezů i prohlídku jediné dochované stavby hradu, což je branská věž. Ve čtyřech místnostech je instalována expozice připomínající život na hradě na přelomu 19. a 20. století.

Hrad Lipý byl založený rodem Ronovců u slepého ramene Ploučnice ve 13. století a za staletí své existence prodělal několik přestaveb. V 19. a 20. století tam byla rafinerie cukru a před více než 60 lety chátrající hrad odstřelili v rámci cvičení vojáci. Ještě na konci 80. let 20. století byla na místě dnešního hradu jen nesourodá směsice přístřešků a budov, pod níž by gotickou stavbu nikdo nehledal. Obnova hradu začala v roce 1992. Nejcennější částí je gotický most, který byl původně přístupovou cestou do hradu. Patří k nejstarším památkám svého druhu v celém Libereckém kraji. Virtuální prohlídku hradu bude možné si na facebooku městské organizace přehrát i zpětně.

čtk