Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vstupní prostor do Crystalu v České Lípě čeká modernizace za 13 milionů korun

23. 06. 2021 | 16:32

Vstupní prostor do Kulturního centra Crystal v České Lípě čeká modernizace. Město nyní v soutěži hledá firmu, jež práce za zhruba 13 milionů korun provede. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Opravovat se budou oboje hlavní vstupní dveře, zádveří, prostor pokladny a sociální zařízení v přízemí. "Úpravou projde také venkovní prostor před schody u vstupu do kulturního domu," uvedla mluvčí.

CLcrystal
archivní foto

Práce by fungování kulturního centra neměly narušit. "S opravou bychom chtěli začít v létě, kdy se kulturní akce pořádají především venku. Stavební práce bychom měli dokončit na podzim. Pro toto podzimní období máme vymyšlený systém, aby byl kulturní dům v provozu i přes probíhající opravy," uvedla starostka Jitka Volfová (ANO).

Multifunkční budovu Crystalu navrhl architekt Jiří Suchomel s kolektivem. Stavba doplňuje a uzavírá zahradu českolipského muzea. Je zapuštěna do terénu a šikmá jižní fasáda funguje jako vzduchový kolektor sluneční energie. Projekt začal v roce 1975, kulturní dům byl ale otevřen až v prosinci 1990. V Crystalu jsou dva hlavní sály, kino, restaurace, baletní sál a galerie. Kromě úpravy vstupu se letos bude modernizovat také promítací technika v kině. V plánu je do podzimu vyměnit projektor, plátno a 3D technologie. V příštím roce by se měl opravovat foyer a schody do restaurace.

čtk