Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobce masopustních masek v Zákupech připravil koronavirus o půlku tržeb

10. 06. 2021 | 17:34

Výrobce masopustních masek PVO v Zákupech na Českolipsku připravil loni koronavirus o polovinu tržeb, o 75 procent klesly tržby tamnímu muzeu, které historii unikátní výroby zapsané na Národním seznamu nemateriálního kulturního dědictví představuje a seznamuje i s historií regionu.

maskyzakupy1
Foto: Artur Irma

Letošní rok je pro firmu ještě horší, muzeum se otevřelo až v květnu, tržby výroby jsou na úrovni zhruba pěti až deseti procent roku 2019, řekl ČTK jednatel společnosti Zdeněk Rydygr.

PVO je poslední firmou v Evropě, která papírové masopustní a karnevalové masky vyrábí tradičním postupem, ostatní skončily kvůli dovozu levného čínského zboží z plastů. Historie zákupské firmy sahá do roku 1884, kdy Eduard Held založil První rakouskou továrnu na patentní listy a luxusní papír, sortiment se postupně rozšířil. Ještě počátkem 90. let zaměstnávala továrna 150 lidí, teď jich zůstává šest. "Je to už prakticky rodinná manufaktura," poznamenal Rydygr.

Foto: Artur Irma

Masopustní masky se ve firmě po celou dobu jejího trvání vyrábějí stále stejně, takzvaným vylepováním do negativních forem. "Útržky papíru prosycené škrobovým lepidlem se vymačkávají do formy v několika vrstvách, ty jsou minimálně tři," uvedl majitel. Vše se musí nechat důkladně proschnout, poté se skalpelem vyřezávají ústa, nos, oči a poté přichází na řadu malování. Vše je ruční práce, která je časově náročná. Třeba na hlavu medvěda potřebuje pracovnice tři dny. Předloh, z nichž se vytvářejí formy, má společnost asi 2500.

V minulosti se v Zákupech vyráběly tisíce masek ročně, loni se jich prodalo jen několik desítek a letos zhruba 20. Firma dodává také kompletní karnevalový sortiment včetně girland či konfet, ani o ty nebyl loni zájem. "Naši hlavní odběratelé jsou divadla, papírnictví a restaurace. Divadla padla, papírnictví otevřeli teprve nedávno a restaurace byly zavřené, takže výzdobu na svatby a silvestry neobjednávaly," poznamenal Rydygr.

Foto: Artur Irma

Firmu podle jednatele zachránilo to, že působí ve vlastním a prostory si nepronajímá. "To už bychom skončili," poznamenal Rydygr. Výhodou je podle něj i to, že s manželkou už jsou v důchodu, nějaký příjem tak mají jistý. "Pomohl také antivirus a kompenzační bonus. I když peníze z něj zatím na účtu nemáme, měli bychom tak mít na výplaty přes léto, a pak se to snad vrátí alespoň trochu k normálu. Víme, že už to nikdy nebude jako před koronavirem, ale doufáme, že se to do nějakých rozumných kolejí vrátí," řekl Rydygr.

Pomoci by ale mohli PVO turisté, na které cílí od roku 2008. V areálu, který stojí přímo v centru Zákup, je muzeum, teď tam dokončili i ubytování pro turisty. Nabídnout chtějí také zážitkové pobyty a případně pobyty s kurzy zaměřenými na výrobu masek.

čtk