Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobci potravin a řemeslníci mohou soutěžit o výrobek roku. Loni vyhrál jahodový jam s bezovým květem

01. 04. 2022 | 11:11

Výrobci potravin a řemeslníci na Českolipsku a Novoborsku mohou znovu soutěžit o ocenění výrobek roku. Přihlášky je možné podávat od 1.dubna do konce července elektronicky vyplněním formuláře na webu města http://bit.ly/clvyrobek, případně písemně na adresu českolipského nebo novoborského informačního centra.

jam
ilustrační foto

Českolipská radnice soutěž vyhlašuje počtvrté, potřetí se připojila i ta v Novém Boru. ČTK to dnes řekla českolipská mluvčí Kristýna Kňákal Brožová.

Soutěžit se opět bude ve třech kategoriích, a to potraviny, řemesla a umělecké výrobky a oděvní a textilní tvorba. V každé ze tří kategorií vybere odborná porota výrobky, které se umístí na prvních třech místech. Vítězové jednotlivých kategorií si odnesou i šek na 5000 korun, absolutní vítěz pak navíc ještě 15.000 korun. "Nově je součástí soutěže také Cena veřejnosti, vítěz této ceny rovněž obdrží finanční odměnu 5000 korun," doplnila mluvčí českolipské radnice.

"Po každém ročníku diskutujeme s přihlášenými výrobci i členy odborné poroty o tom, jak soutěž ještě vylepšit. Z diskuse v loňském roce vzešel nápad, abychom zavedli Cenu veřejnosti. O ní budou moci občané rozhodnout na výstavě přihlášených nepotravinářských výrobků v Centru textilního tisku. Potravinářské výrobky pak budou moci ochutnat na Pivních slavnostech na hradě Lipý. Výrobek, který získá nejvíc hlasů, vyhraje Cenu veřejnosti," řekl českolipský radní pro cestovní ruch Michal Prokop (Živá Lípa).

Do soutěže se mohou hlásit výrobci z Českolipska a Novoborska, přihlásit mohou i víc výrobků. "Soutěž o regionální výrobek roku vnímám jako skvělý způsob propagace našeho regionu a šikovných lidí, které tady máme. Vítězství v soutěži je navíc spojeno s finanční odměnou, kterou výrobci v dnešní těžké době jistě přivítají. Jsem hrdá na to, že je zde spousta firem i drobných živnostníků, kterými se můžeme pochlubit, zároveň jim pomoci s propagací a podpořit prodej jejich výrobků," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

"Spektrum regionálních výrobců na Novoborsku je velmi rozmanité a krásně doplňuje ty obory, které na Českolipsku chybí, jako je sklářství nebo šperkařství. Soutěž o regionální výrobek roku vnímám velmi pozitivně, je to příležitost, jak na drobné regionální výrobce upozornit a udělat jim reklamu," doplnil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Loni vybírala porota z 82 přihlášených výrobků, absolutním vítězem se stala textilní dekorativní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru. V roce 2020 zvítězila Ivana Hollanová z Mimoně se svými bezlepkovými mrkvánky a historicky první vítězkou soutěže byla v roce 2019 Michaela Bílková z České Lípy s jahodovým extra jamem s bezovým květem.

čtk