Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z bývalého internátu vybudovali ve Cvikově bydlení pro seniory. Přestavba zchátralé budovy přišla na 21 milionů

12. 02. 2020 | 18:35

Bydlení pro seniory vybudovali ve Cvikově na Českolipsku z bývalého internátu. Přestavba zchátralé a léta nevyužívané budovy přišla na 21 milionů korun. Na Komunitní dům seniorů KODUS získalo město jako první v Libereckém kraji dotaci 8,4 milionu z ministerstva pro místní rozvoj. Nebylo to levné, ale podařilo se zachránit budovu z konce 19. století, řekl dnes ČTK u příležitosti slavnostního otevření domu cvikovský starosta Jaroslav Švehla (ODS).

cvikov centrum cvikov1
Foto: Artur Irma

První nájemníci by se podle starosty měli do domu stěhovat v dubnu. Bezbariérové byty s velkorysými koupelnami jsou většinou garsonky o velikosti do 45 metrů čtverečných. Mají regulované nájemné 30 korun na metr čtvereční, takže čistý nájem je kolem 1500 korun, celkově včetně služeb by to mělo být kolem 2500 až 3000 korun měsíčně. Byty jsou určené seniorům, kteří jsou soběstační, může tam ale docházet sestra nebo pečovatelka, vozit si mohou nechat i obědy.Foto: Artur Irma"Zájem je obrovský, máme 40 zájemců, budeme vybírat. Jednou z podmínek je, že nesmějí dlužit městu," řekl starosta. Nájemníci nesmí ani vlastnit nemovitost k trvalému bydlení, pokud dům nebo byt vlastní, budou ho muset prodat. "Ti lidé dnes žijí často sami ve velkých bytech, tady budou bydlet s lidmi ve stejném věku, mají tu k dispozici zahradu i společenskou místnost, kde se mohou scházet," dodal starosta, podle něhož by se díky otevření domu pro seniory mohly ve městě uvolnit nějaké byty.Foto: Artur IrmaCvikov v minulosti většinu nájemních bytů odprodal jejich nájemníkům. Zůstalo mu asi 50 bytů a dalších 21 bytů v domě s pečovatelskou službou, teď přibylo dalších 14. Právě potřeba bydlení pro seniory podle Švehly v posledních letech stoupá. Malé bezbariérové byty pro dříve narozené chybí ale v celém kraji, staví se jen minimálně. Podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) nedokončili loni stavbaři v kraji ani jediný byt v domech pro seniory a ani stavbu žádného nezahájili.

čtk