Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za lávku nad hlavní silnicí zaplatí Česká Lípa dvakrát víc než původně počítala, zdražila se ocel

19. 06. 2022 | 7:59

Za lávku pro pěší a cyklisty nad hlavní silnicí I/9 dá Česká Lípa 27,3 milionu korun, je to téměř dvakrát víc než projektanti původně odhadovali. Důvodem pro výrazné zvýšení ceny je především ocelová konstrukce lávky, cena oceli se kvůli válce na Ukrajině zvýšila téměř desetinásobně, řekl na dotaz ČTK místostarosta Martin Brož (ANO). Odložit stavbu kvůli vysoké ceně ale město nechce, s výrazným poklesem cen se podle místostarosty v dohledné době moc počítat nedá.

Ceska-Lipa-08
Foto: Mad

Projekt lávky zpracovala pro město společnost VANER, která už v České Lípě stojí za návrhem lávky přes Ploučnici v parčíku Milady Horákové. Ve studii nabídli projektanti městu devět variant řešení s využitím oceli, dřeva nebo jejich kombinací. Město si vybralo oblouk z oceli a betonu. Že by kvůli strmě rostoucím cenám oceli materiál změnili, na radnici neuvažovali. Podle Brože je ocel odolný materiál a na rozdíl od dřeva má delší životnost a nepotřebuje takovou péči.

Na lávku, která propojí českolipské části Svárov a Kopeček, oddělené frekventovanou komunikací, čekají obyvatelé sousedních čtvrtí už léta. "Cesta mezi oběma čtvrtěmi bude pro naše obyvatele nejen kratší, ale zároveň bezpečnější. Nyní totiž lidé často přebíhají frekventovanou silnici a je zázrak, že zatím nedošlo k většímu neštěstí," uvedla starostka Jitka Volfová (ANO). Radnice na projekt žádá dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), získat může až 9,4 milionu korun. "Což by mohlo alespoň částečně pokrýt zvýšené náklady," dodala.

Lávka bude na Kopečku začínat na městském pozemku v ulici U Kola, na Svárově bude končit u pěšiny za hasičkou zbrojnicí, která pokračuje do ulice Karla Poláčka. Do soutěže se pode starostky přihlásili jen dva zájemci, zvítězila firma VIAMONT Servis. Pro město má nejen postavit lávku pro pěší a cyklisty s ocelovou obloukovou konstrukcí a zavěšenou betonovou mostovkou, součástí projektu je i vybudování připojovacích komunikací a veřejného osvětlení. "To byl trochu oříšek, protože nesmí oslňovat motoristy na silnici," dodala Volfová.

čtk