Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za odvážnou dostavbu roubenky objektem ze skla mají architekti cenu. Sídlo novoborského Lasvitu opět boduje

24. 11. 2020 | 7:51

Na sever Čech zamířila Hlavní cena České ceny za architekturu, kterou získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru na Českolipsku. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný.

lasvitCena
Archivní foto

Ve finále pátého ročníku ceny porota vybírala ze 191 přihlášených děl, informuje portál ČTK www.cn.cz. "Oceněné dílo je kombinací původního a navrhovaného, starého a nového, tradičního s tím úplně současným. Právě bravurnost přístupu k zadanému problému a lehkost, s jakou finální výstup působí v tak složitém architektonickém prostředí, dovedly porotu k udělení hlavní ceny," uvedla ke svému výběru porota. Vítězná stavba je podle ní "originálním, suverénním a komplexním dílem".

archivní foto

Cena za architekturu není jediným oceněním, které zdařilá dostavba historického objektu získala. Realizace získala titul v soutěži Stavba roku 2020 - Cenu veřejnosti v soutěži Stavba roku 2020 a uspěla i v krajské Stavbě roku 2020.

lo