Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ZOD Brniště na Českolipsku testuje poprvé sušení obilí na nové posklizňové lince

25. 07. 2019 | 9:54

Zemědělci ZOD Brniště na Českolipsu testují sušení na nové posklizňové lince. Moderní zařízení za více než 40 milionů korun dokončili už loni o žních. Sušení ale nebylo možné odzkoušet, protože nebylo na čem - nebylo vlhké obilí, řekl dnes ČTK vedoucí rostlinné výroby ZOD Brniště Pavel Cihlář. Sušení podle něj umožní využít dobrého počasí a sekat co nejdéle, bez ohledu na zvýšenou vlhkost.

sklizeň claas-2147239 1280
Ilustrační foto

"Než aby čtyři nebo pět kombajnů zbytečně stálo, to se nám vyplatí tu sušku zapnout a dostat to co nejdřív do sil. Když už jsme do toho investovali, tak se to musí využít," řekl Cihlář. ZOD Brniště linku stavělo s cílem urychlit sklizeň obilí, řepky a hrachu. Zařízení umožňuje plodiny nejen vyčistit a případně dosušit, ale také uskladnit. Má čtyři odvětrávaná sila s celkovou kapacitou 7500 tun. "Jsme tak schopni prodávat celoročně kvalitativně stejné zboží, které nemá výkyvy," dodal Cihlář.

Sklizeň je podle Cihláře teprve na začátku, vzhledem k suchu je ale už teď jasné, že rekordní nebude. "Myslím ale, že to nebude takový propad jako loni," poznamenal. Loni se například ozimé pšenice z polí podniku sklízelo jen něco málo přes šest tun z hektaru, letos by podle něj výnosy mohly být kolem 6,5 až sedmi tun z hektaru. "Řepky budou slabší, poškodilo je sucho. Je ale brzy, teprve jsme začali, třeba překvapí," řekl Cihlář. Loni se řepky sklízely bezmála čtyři tuny z hektaru. Vůbec letos nevyseli v Brništi mák. "Měli jsme málo krmiv, tak jsme dali kukuřici," dodal.

ZOD Brniště patří k nejmodernějším zemědělsko-potravinářským podnikům v Libereckém kraji. Je největším chovatelem krůt a krocanů v České republice a chovatelem holštýnského černostrakatého skotu. Hospodaří zhruba na 2500 hektarech zemědělské půdy a zaměstnává 60 lidí. Vedle zemědělské prvovýroby má firma také čerpací stanici, pískovnu a podnik na zpracování krůtího a kuřecího masa Prominent CZ, kde pracuje dalších 80 lidí. V loňském roce utržila firma za svou produkci přes 193 milionů korun, což bylo o 6,6 procenta méně než o rok dříve. Přesto skončilo hospodaření více než patnáctimilionovým ziskem.

čtk