Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zřícená zeď na dvoře u zámku v Zákupech je staticky zajištěná. Práce tím nekončí, stavět se bude provizorní stěna

20. 05. 2020 | 12:51

Dělníci dokončili statické zajištění zřícené zdi zchátralého zámeckého hospodářského dvora v Zákupech na Českolipsku. Práce tím ale ještě nekončí, stavět se bude provizorní stěna. Hotovo by mělo být do konce června, řekl dnes ČTK kastelán zámku Petr Weiss. Podle něj díky dotaci z ministerstva kultury zahájili i předprojektovou přípravu na stabilizaci dalších dvou křídel dvora.

zákupy Irma2top
Foto: Artur Irma

Hospodářský dvůr podle památkářů historickou hodnotou převyšuje přilehlý zámek. Dvůr vznikl ve druhé polovině 17. století a stát ho v dezolátním stavu převzal v roce 2003. Jde o jednu z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji, náklady na kompletní obnovu se odhadují na 600 až 700 milionů korun.

Část zchátralé zdi se zřítila na začátku ledna. Nikomu se nic nestalo a další riziko by hrozit nemělo. "Je to staticky zajištěné, stažené táhly a zároveň jsou u zdi stojky z trámů, které to také stabilizují. Je odtěžená i spadlá suť, pískovcové kvádry, které se schovají pro budoucí obnovu. A nyní pokračuje stavba provizorní stěny," popsal průběh prací kastelán. Zajištění zdi bude stát zhruba 3,5 milionu.

Do několika let by se měly stabilizovat další dvě křídla, kde dříve býval pivovar a chlévy. Projekt je ale teprve ve fázi předprojektové přípravy. "Nyní se rozebíhají průzkumy," uvedl Weiss. Letos zřejmě začne záchrana nejcennější části dvora, což je jižní křídlo. Památkáři na kompletní rekonstrukci bývalé konírny získali už před dvěma lety evropskou dotaci přes 95 milionů. Nyní připravují vypsání výběrového řízení na firmu, která opravu provede. Práce odhadované na 127 milionů začnou nejdřív na podzim.

Pracuje se i na zámku. Za 82 milionů řemeslníci postupně opraví střechu a krovy na všech čtyřech křídlech, loni na podzim začali severozápadním. "Už se rýsuje nová krytina," uvedl Weiss. Paralelně se podle něj provádí restaurování lustrů, které jsou uchycené v podlaze půdy. A připravuje se i elektrifikace části zámku, kde už nejsou původní lustry. Jde hlavně o druhý prohlídkový okruh. "Teď je šance přes půdy to elektrifikovat bez zásahů, bez jakéhokoliv sekání," dodal kastelán.

Zámek patří k nejcennějším památkám v kraji, loni si ho prohlédlo bezmála 30.000 turistů. V Česku je to ojedinělá ukázka císařské rezidence Habsburků. Pro veřejnost se otevře v pondělí 25. května. Kvůli přetrvávajícím omezením v souvislosti s koronavirem bude moci být ve skupině maximálně deset, namísto obvyklých 25 turistů. Přístupná bude první prohlídková trasa a okruh pro děti, jenž je letos doplněný o výstavu kostýmů z vánočních televizních pohádek.

čtk