Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Běžkaři se dnes do Jizerských hor dostanou bez omezení, zítra bude ale páteřní padesátikilometrová trasa uzavřená

13. 02. 2021 | 7:15

Běžkaři se dnes do Jizerských hor dostanou bez omezení. Druhý únorový víkend sice v posledních letech obvykle patřil závodům Jizerské 50, na které mířily tisíce lidí, letos je ale kvůli pandemii koronaviru program velmi okleštěný. Po pátečním sprintu se pojede už jen nedělní hlavní závod na 50 kilometrů pro profesionály. Ostatní závody 54. ročníku byly zrušeny a amatéři mohou startovat takzvaně virtuálně. Každý ujede kdekoli 50 km a výkon zadá do systému.

lyže běžky nové
Ilustrační foto

Pro veřejnost tak bude uzavřená jen v neděli dopoledne páteřní padesátikilometrová trasa Jizerské magistrály, jinak se na magistrálu dostanou bez omezení. Trať závodu vede z Bedřichova přes Novou Louku, Rozmezí, Kneipu na Jizerku a zpět přes Smědavu, Čihadla a Hřebínek.

"Organizátoři doporučují jako nástupní místa na ostatní tratě využít Maliník, Valešovku a Vysoký Hřeben. Současně také doporučují navštívit například Josefodolskou přehradu, Studené údolí, Za Černou Nisou, Závory a Kuběnkovu chatu," uvedla regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Policisté budou na průběh akce dohlížet a kontrolovat dodržování opatření proti šíření koronaviru. "V rámci toho se policejní hlídky samozřejmě také zaměří na kontroly ubytovacích zařízení. Dále ve spolupráci s pořadateli a obecní policií budou policisté zajišťovat bezpečnost a plynulost silničního provozu a veřejný pořádek," dodala mluvčí.

V neděli dopoledne budou zavřené i některé přístupové silnice do Jizerských hor. Mezi 6:00 a 10:15 se motoristé nedostanou s výjimkou místních do Bedřichova po silnici III. třídy, uzavírka bude od chaty Ludmila přes obec až k České chalupě. Do 9:00 budou podle policie uzavřené také silnice z Horního Polubného na Jizerku, z Desné na Souš a z Bílého Potoka na Smědavu.

čtk