Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budoucnost skiareálu v Bedřichově je nejistá, TJ Bižuterie prodala část pozemků developerovi

06. 05. 2024 | 14:31

Nejistá je budoucnost lyžařského areálu v Bedřichově v JIzerských horách. Výkonný ředitel jablonecké TJ Bižuterie Pavel Bažant dnes ČTK řekl, že tento skiareál nechtějí dál provozovat a část pozemků prodali. Získala je developerská společnost Niseko. Jednatel firmy Adam Kuchař dnes ČTK odmítl říci, jaké s nimi mají plány. 

LyžeIlustrakUnevers
ilustrační foto

Pro starostu Bedřichova Petra Holuba je cílem zachování provozu skiareálu. "Přes média to nechci řešit," řekl ČTK jednatel firmy Niseko Kuchař k plánům.

Starosta Bedřichova usiluje o to, aby nový spoluvlastník skiareálu své plány představil na červnovém zasedání zastupitelstva. "Myslíme si, že do Bedřichova (skiareál) patří a měl by tady být," řekl.

Problémy se skiareálem v Bedřichově jsou dlouhodobé. "Je nezainvestovaný 20, možná i 30 let. Byl dlouho problém s pozemky, které tady byly předmětem nejrůznější spekulací," připomněl starosta. Rozvoj lyžařského areálu roky omezovaly soudní spory a předběžná opatření spojená s nároky restituentů. Přes 11 hektarů na Malinovce a Pastvinách tak TJ Bižuterie mohla od státu odkoupit teprve v roce 2018. Ani od té doby ale areál nedoznal výraznějších změn, navíc předchozích pět sezon bylo podle Bažanta ztrátových.

"Apartmánová výstavba vymazala ubytovací kapacitu, kterou pro Bedřichov potřebujeme. To znamená, aby byla pro školy. Navíc výrazně se prosadilo běžecké lyžování, které se v Bedřichově podporuje. Čili podřídily se tomu parkovací kapacity i odběr vody. My jsme měli jediný zdroj vody pro zasněžování, a to byla Bílá Nisa. Tak jsme se rozhodli, že tam pokračovat dál nebudeme," řekl Bažant. Vedení Bedřichova o svém záměru TJ Bižuterie informovala už loni v létě. Původně to vypadalo, že skiareál získá do společného vlastnictví Niseko s obcí. "Bohužel jsme ale nenašli nějakou možnost, jak by se do toho obec zakomponovala a měla jistotu, že nepřijde o svoje případně investované peníze ze společného podniku," uvedl starosta.

Podle Bažanta se proto napřímo domluvili s firmou Niseko a prodali jí pozemky, o které měla zájem. Cenu nesdělil. Jde o pozemky na nástupních místech sjezdovek na Malinovce a Pastvinách, které lze zastavět. Deník Právo minulý týden uvedl, že kvůli tomu vznikl v obci Spolek pro záchranu sjezdového lyžování v Bedřichově a lidé podepisují výzvu zastupitelům, v níž žádají, aby byly pozemky na sjezdovce označeny za nezastavitelné.

Niseko je developerská společnost působící v Praze a horských oblastech včetně Bedřichova, kde postavila apartmány u běžkařského stadionu a nyní staví další na místě někdejšího Lidového domu. Niseko podle Bažanta ale zatím získala jen asi dva hektary ze zhruba 15, které v bedřichovském areálu patří TJ Bižuterii. O zbývající části pozemků se bude teprve jednat. "Myslím, že se blíží doba, a proto bych nechtěl o tom dál nějak spekulovat, že si všichni sedneme ke stolu. A obec bude mít jednoznačně šanci, aby měla pod kontrolou všechny pozemky," dodal Bažant.

To, že budou jednat, očekává i starosta. "Teď máme situaci, že bychom s Bižuterií i s tím novým developerem rádi udělali nějakou dohodu," dodal Holub.

Peníze získané prodejem bedřichovského areálu chtěla TJ Bižuterie původně využít pro rozvoj svých dalších dvou jizerskohorských areálů Tanvaldský Špičák a Severák. Letošní ztrátová zima ale její plány změnila. "Rozhodli a dohodli jsme, že část těch peněz použijeme na to, abychom finančně ustáli tu zimu," dodal Bažant.

knt gcm

čtk