Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká reprezentace suverénně ovládla Mistrovství Evropy v králičím hopu v Jablonci!

20. 11. 2022 | 14:45

Během uplynulého víkendu hostila Česká republika Mistrovství Evropy v králičím hopu. Na této sportovní události tak nemohla chybět ani česká reprezentace, která předvedla neuvěřitelné výkony a získala 8 titulů Mistra Evropy z celkových 10. Stala se tak nejúspěšnější reprezentací v historii tohoto sportu!

kralicihop2
Foto: Artur Irma

Překvapivé výkony, emoce, napětí a skvělá atmosféra. To bylo 8. Mistrovství Evropy v králičím hopu v Jablonci nad Nisou, které se zde konalo od 18. - 19. 11. 2022. Ti nejlepší z České republiky na mistrovství
reprezentovali naši zemi v těžké konkurenci nejlepších evropských soutěžících. Čeští reprezentanti na sobě ale nedali znát tíhu pořadatelské země a po prvních dvou disciplínách, které ovládla německá reprezentace, vybojovali neuvěřitelných zbývajících 8 titulů  Mistra Evropy, z celkových deseti!

Součástí české výpravy byl i několikanásobný Mistr České republiky a jediný muž české reprezentace, David Rozkošný. Ten se se svými králíky a dechberoucími výkony, za hlasité podpory naplněné sportovní haly, stal Mistrem Evropy hned ve 3 disciplínách. Svým umístěním předčil všechna svá očekávání a stal se nejúspěšnějším závodníkem celého mistrovství.

Celkem se zde během 2 dnů představilo 60 závodníků a 205 králíků - svou zemi zde reprezentovali závodníci ze Švédska, Německa, Slovenska a samozřejmě nechyběla již zmíněná česká reprezentace. Právě švédská
reprezentace patřila k favoritům, ale neodvezla si ani jedno 1. místo. Vždy skončila za neporazitelným Davidem Rozkošným z Česka. Mistrovství se mohly zúčastnit jen závodní dvojice, které se ve svých zemích kvalifikovaly
pro tento nejvyšší závod. Mistrovství světa se v králičím hopu nekoná, proto se jedná o nejprestižnější událost králičího hopu ve světě.

Od pátečního rána až do sobotního večera závodníky i návštěvníky čekal nabitý sportovní program plný překvapivých výsledků. Sportovní hala v Jablonci nad Nisou poskytla zázemí nejen závodníkům, ale i několika stem králíků. Pořadatelé tak museli zajistit prostorné klece, dostatek sena a krmiva či rozcvičovací dráhy.

Králičí hop je sportovní disciplína, ve které závodí člověk se svým králíkem. Králík je člověkem veden na vodítku a postroji. Na regulérní průběh celé soutěže dohlíží kvalifikovaný rozhodčí. Králíci závodí celkem ve 4 disciplínách: v rovinné dráze, parkuru, skoku vysokém a skoku dalekém. Rovinná dráha a parkur jsou ještě
rozděleny na 4 výkonnostní kategorie – lehká, střední, těžká a elitní třída. Vítězové těchto disciplín se stali Mistry Evropy pro rok 2022.

TZ