Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cizinci mířící na jabloneckou přehradu zakoupí rybářské povolenky v turistickém infocentru

18. 07. 2019 | 9:27

Jablonecká přehrada v létě láká nejen plavce a vodáky, ale i rybáře. Cizincům se rybaření snaží usnadnit zdejší turistické infocentrum.

rybáři IMG 1338
Foto: archiv JKIC

Pro zahraniční turisty je cesta k rybaření v Čechách poněkud komplikovanější. Snažíme se jim proto pomoci. Jednak s překonáním jazykové bariéry a také v době letní sezóny prodáváme rybářské povolenky přímo v našem turistickém infocentru,” říká vedoucí infocentra Hanka Herkommerová.

Množstvím formalit jsou cizinci často zaskočeni. Nejprve si musí vyřídit na magistrátě český rybářský lístek, což obnáší vyplnění formuláře a zaplacení poplatku. Teprve poté si mohou zakoupit rybářskou povolenku. “Úředníci jsou velmi vstřícní a snaží se rybářské lístky pro cizince vyřizovat do druhého dne, i když za zákona mají lhůtu o mnoho delší,” chválí si spolupráci Hanka Herkommerová a přidává perličku z letošních prázdnin: “Nedávno tu byla skupinka Němců, kteří chtěli rybařit. Jejich představa byla, že vše vyřídí u nás na místě na počkání a vyrazí na přehradu. Zmíněné formality však vyžadují dvě návštěvy magistrátu, což i při maximální vstřícnosti úředníků znamená dva dny. Zkoušeli tedy nejprve zjistit, jak vysoká je pokuta, pokud by chytali načerno. Ale to jsme jim naštěstí rozmluvili upozorněním, že na březích přehrady probíhají pravidelné kontroly za přítomnosti policie.”

Na turistickém infocentru v Jablonci nad Nisou lze po dohodě s Českým rybářským svazem zakoupit během letní sezóny rybářské povolenky jak pro mimopstruhové tak i pro pstruhové revíry. Největší zájem je o jednodenní povolenky mimopstruhové. Rybaří u nás především Němci, dále Holanďané a Dánové.

TZ/Radana Schaeferová