Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cvičení Hradba 2021 prověřilo ochranu rozvoden, k nácviku posloužila i transformovna Bezděčín

23. 09. 2021 | 16:37

Ve dnech 16.–22. září 2021 probíhalo celorepublikové cvičení Aktivní zálohy Armády ČR nazvané Hradba 2021. Záložníci při něm nacvičovali mimo jiné střežení objektů kritické infrastruktury, a to na rozvodnách Bezděčín, Kletné, Krasíkov a Vernéřov společností ČEZ Distribuce a ČEPS.

Armádní cvičení Hradba 2021 3
Foto: ČEZ

Do cvičení Hradba 2021 se zapojilo více než 1 000 záložníků krajských vojenských velitelství a přibližně 300 profesionálních vojáků z útvarů Armády České republiky. Vojáci aktivní zálohy procvičovali střežení objektů kritické infrastruktury a podporu simulovaného průjezdu spojeneckých jednotek na našem území. Dále plnili úkoly v asistenčních činnostech s Policí České republiky při zajišťování vnitřní bezpečnosti ve společných hlídkách.

„Cvičení Hradba 2021 prověřilo schopnosti všech velitelských stupňů Teritoriálních sil a schopnosti teritoriálních jednotek při plnění úkolů v operacích k zajišťování obrany a vnitřní bezpečnosti České republiky,“ uvedl zástupce velitele Velitelství teritoria a zároveň řídící cvičení, plukovník Jaroslav Hrabec.

Při přípravě cvičení v transformovně Bezděčín (mezi Jílovým a Frýdštejnem) společnost ČEZ Distribuce aktivně spolupracovala s Krajským vojenským velitelstvím Liberec a zajišťovala ubytování vojenské jednotky v prostorách rozvodny ve dnech cvičení. Prezentaci činnosti příslušníků Aktivních záloh AČR představovala ukázka modelové situace – obrana napadeného objektu (viz přiložené foto).

„ČEZ Distribuce se na cvičení aktivně podílí. Jsme součástí kritické infrastruktury státu a naším hlavním cílem je zajistit spolehlivé dodávky elektřiny zákazníkům. Každé cvičení, ať již kalamitní nebo i armádní typu Hradba, je skvělou prevencí, jak nejen ochránit bezpečnost státu, ale i zabezpečit základní životní potřeby obyvatelstva i zdraví osob,” prohlásil Martin Zmelík, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Distribuce.

„Společnost ČEPS se součinnostních cvičení s Armádou České republiky účastní pravidelně. Musíme být společně připraveni řešit mimořádné situace, které by mohly ohrozit zajištění spolehlivých dodávek elektřiny,“ řekl Martin Bílek, ředitel sekce Bezpečnost ČEPS, a. s.

Cvičení Hradba včetně výše uvedených lokalit probíhalo na 18 místech na celém území ČR a také ve vojenských újezdech Hradiště, Libavá, Boletice, Březina a v dalších výcvikových zařízeních armády. Letos se uskutečnilo potřetí.

Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ