Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dejme věcem druhou šanci, vyzývá nový jablonecký projekt. U přehrady otevřeli další re-use centrum v kraji

04. 01. 2022 | 5:00

Se začátkem nového roku se v Jablonci nad Nisou podařilo zahájit provoz takzvaného re-use centra. Jde o novinku, která by měla zamezit vznikání nelegálních skládek a zmenšit nepořádek kolem kontejnerů na sídlištích. Do re - use centra mohou lidé nosit použité věci, pro které už ve svých domácnostech nemají využití. Odložené předměty ale nezůstanou ve skladu napořád. Za symbolický poplatek si je tady mohou koupit lidé, kteří je znovu využijí.

reus3
Foto: jos

S uzavřením Green Dealu a blížící se dobou, kdy se bude ve větší míře využívat čistá energie a ekologická auta, se zvýšil tlak na jednotlivé státy a potažmo města, aby ekologii zahrnuly do svých plánů. Zajímavý projekt z Jablonce nad Nisou re-use centrum jde právě cestou recyklace a znovuvyužití použitých věcí, které by jinak skončily na dně kontejnerů nebo pohozené u cest a silnic.

Foto: jos

Odložit do re-use centra je možné takřka jakoukoliv věc denní potřeby, od drobného nábytku, hraček, sportovních potřeb až třeba po kuchyňské vybavení. Naopak re-use centrum neodebírá oblečení, obuv, elektroniku a elektrospotřebiče. Nový potenciální majitel, který o uskladněné věci projeví zájem, zaplatí minimálně 10 korun.

“Nacenění jednotlivých předmětů se bude provádět dle produktových skupin, a to 10, 20, 50, 100 a 200 korun,” informovala Barbora Šnytrová z jabloneckého magistrátu. Například použitý kočárek vyjde na dvě stovky. Díky re-use centru si můžou především mladí lidé dovybavit domácnost doslova za pár korun.

Foto: SMJ

Získané peníze následně využije magistrát k údržbě veřejných prostranství. “Výtěžek ze sbírky pak použijeme na úhradu výsadby zeleně a její ošetření, obnovu parků, pořízení a údržbu herních prvků na dětských hřištích,” uvedl ekonomický náměstek Milan Kouřil.

Svá re-use centra mají některá velká města v zemi, například Praha nebo Ostrava. V Liberci a dalších okresních městech v kraji taková služba zatím chybí, resp. se stále pouze plánuje. Jablonec se tak stal v této kategorii měst premiantem. Re-use centrum už ale funguje v menších sídlech, například v Lomnici nad Popelkou nebo Turnově, jak na FB profilu našeho webu uvedl ekonomický náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (ČPS).

Jablonecký sklad se nachází ve Smetanově ulici 91 nedaleko jablonecké přehrady v areálu místního sběrného dvora. Není tak problém odvézt rozbité nebo nebezpečné věci do dvora a následně odevzdat staré předměty ke znovupoužití. Jablonecká radnice by díky re-use centru měla ušetřit finance, které by jinak vynaložila na odklízení nelegálních skládek a nepořádku na sídlištích. Každý jednotlivý extra svoz odpadu a úklid znečištěného prostranství stojí řádově desetitisíce korun.

Foto: SMJ

Nová služba se vv Jablonci spustila v pondělí třetího ledna. Otevřeno je každý všední den od osmi hodin ráno do pěti odpoledne, v sobotu je pak otevírací doba zkrácená do dvou hodin odpoledne.

Až následující měsíce ukážou, zda alternativa k jinak častému vyhazování použitých věcí u silnic, vzbudí zájem u místních obyvatel. Potenciál pokrokový projekt má.

Text a foto: jos + ilustrační foto Magistrát Jablonce nad Nisou