Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do konce března pokácejí v parcích desítky stromů, jsou ve špatném stavu. Nahradí je nová zeleň

08. 01. 2024 | 14:23

V Jablonci nad Nisou pokácejí do jara desítky stromů. Jsou ve špatném stavu a hrozí jejich pád, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Stromy tak podle ní ohrožují chodce, ale také provoz na komunikacích. Práce přijdou radnici na necelých 200.000 korun a hotové by měly být v březnu. Všechny pokácené stromy nahradí podle mluvčí nejpozději v příštím roce nová výsadba.

bříza
Ilustrační foto

Rozsáhlé kácení je v plánu v lesoparku na Žižkově vrchu, k zemi půjde kromě jiného i silně proschlý velký jasan. "Zřejmě je i napadený chalarou, což je onemocnění způsobující v posledních letech úhyn jasanů ve větším měřítku," doplnila vedoucí odboru městské ekologie Štěpánka Gaislerová.

Vrba bílá, Vysoká ulice, foto: JNV parku je podle ní nutné pokácet také suchou osiku, dva silně proschlé modříny, dva javory napadené dřevokaznou houbou, borovici a smrk, u kterých odborníci rovněž zjistili infekci. "Vzhledem k velké návštěvnosti parku je nutné rizikové stromy odstranit," dodala.

Kácet se bude také mohutný javor u řadových garáží v ulici Na Výšině, který je rovněž silně proschlý a na kmeni se na mnoha místech odlupuje kůra. Další velký a silně proschlý javor je v hojně navštěvovaných Tyršových sadech. "Pozorujeme u něj výrazný úbytek vitality i narušenou stabilitu," řekla Gaislerová. Radnice zároveň připravuje rozsáhlou obnovu 130 let starých Tyršových sadů, náklady město odhadlo na 60 milionů korun, financovat ji chce s využitím dotací.

Jírovec, ulice Stavbařů 4, foto: JN

 

Několik problematických stromů je třeba do jara pokácet také v ulici Stavbařů. "Velký jírovec má bohužel mnoho dutin ve kmeni, v nichž vyhnívá dřevní hmota. Douglaska vyklání korunu k soukromému pozemku, dvojkmen smrku má odlomený terminál, hrozí jeho rozlomení a navíc je na kmeni patrný silný výron pryskyřice. A nakonec je tu třeba pokácet i silně proschlý cypřišek," vyjmenovala dřeviny určené k pokácení Gaislerová.

Ve Vysoké ulici poblíž bývalé pošty pokácejí vrbu, kterou napadla dřevokazná houba, na Dolině u nových tůní je zase podle Gaislerové skupina suchých bříz a osik. "Konkrétní druhy stromů i jejich umístění v tomto prostoru konzultujeme s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, aby zůstal zachovaný přírodní charakter lokality Dolina," dodala.

čtk