Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do opravené Tilie se městský úřad v Rychnově u Jablonce přestěhuje v lednu

01. 01. 2024 | 12:11

V Rychnově u Jablonce nad Nisou bude od příštího roku opět funkční léta nevyužívaný dům známý jako Tilia. Bude v něm centrum služeb a nové sídlo městského úřadu. Přestavba budovy pro tyto účely trvala skoro dva roky a vyžádala si zhruba 107 milionů. Starosta Rychnova Tomáš Levinský (Rychnováci) ČTK řekl, že stavební práce skončily a začalo stěhování.

tiliaRychnov1
https://www.rychnovjbc.cz/tilia-integrovane-mestske-centrum, vizualizace

"Zubařka už tam je nastěhovaná, příští týden se tam přemístí strážníci a v polovině ledna městský úřad," uvedl starosta. Stěhování městského úřadu se podle něj obejde bez přerušení provozu. Do Tilie se v příštích měsících přemístí i ostatní lékaři ze zdravotnického střediska a knihovna. "V plánu to mají o jarních prázdninách," dodal Levinský.

Rychnov u Jablonce z wikipedie

Objekt v centru třítisícového města tak získá využití, k jakému byl za minulého režimu původně stavěn, ale dosud nesloužil. Po listopadu 1989 ho využívala společnost podnikající v nábytkovém kování. Město koupilo Tilii v dražbě před devíti lety a na jeho rekonstrukci získalo dotaci 37 milionů korun ze Státního fondu podpory investic. Přestavba Tilie za 107 milionů začala loni na jaře a skončila letos na podzim. Poté bylo nutno objekt ještě dovybavit zhruba za čtyři miliony korun. Tyto práce ještě nejsou zcela hotové. "Interiér knihovny bude dokončený v lednu," řekl starosta.

V přízemí léta nevyužívaného a chátrajícího objektu bude informační centrum, lékařské středisko, lékárna a služebna strážníků. V prvním patře bude městský úřad včetně zasedací místnosti a ve druhém patře knihovna a dvě třídy základní umělecké školy.

vizualzace

Pro budovy, které úřad a lékaři opustí, už má nyní město částečné využití. Například ve zdravotnickém středisku by měla být krejčovská dílna a modelářská firma. Podle Levinského také zvažují, že by část opuštěných prostor přeměnili na byty.

čtk