Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do soutěže o titul Historické město roku 2023 se Jablonec přihlásil s obnovou budovy radnice

13. 03. 2024 | 6:53

Finanční dar ve výši sto tisíc korun dostalo statutární město Jablonec nad Nisou od Krajského úřadu Libereckého kraje za vítězství v soutěži o titul Historické město roku 2023. Dar město využije na další obnovu radnice.

JNradniceNew3
archivní foto

„Za vítězství v krajském kole soutěže o titul Historické měst roku 2023 jsme dostali od Libereckého kraje finanční dar ve výši 100 tis. Kč, který využijeme na pokračující obnovu radnice ještě letos. Uvažujeme o tom, že veřejnosti zpřístupníme místnosti ve věži, kde jsou radniční hodiny. Tím by výstup na radniční věž byl ještě o něco atraktivnější,“ prohlašuje jablonecký primátor Miloš Vele.

Prohlídkové okruhy na jablonecké radnici včetně výstupu na věž za dobrého počasí jsou velmi oblíbené. Ve věži mohou návštěvníci vidět pracovnu úředníka ze 30. let minulého století, kdy byla radnice postavená, a modely rozhleden jabloneckého stavitele Roberta Hemmricha rozesetých v okolí města.
„Kromě soutěže o titul Historické město roku 2023 jsme pro letošní rok obdrželi z ministerstva kultury finanční kvótu, tj. státní dotaci pro městskou památkovou zónu ve výši 1,35 mil. Kč.  Její rozdělení a povinnou spoluúčast města bude schvalovat jablonečtí zastupitelé v dubnu,“ připomíná Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Jablonec nad Nisou letos obhájil loňské vítězství v krajském kole soutěže o titul Historické město roku 2023 a stejně jako loni postupuje do celostátního kola o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023. Protože se Jablonec do loňského ročníku soutěže přihlásil s obnovou radnice, navštívila magistrát v úterý 12. března odborná komise ministerstva kultury, aby si obnovené prostory prohlédla.

Výsledky celostátního kola o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023budou vyhlášené 18. dubna 2024 v Praze, v mezinárodním duchovním centru Václava a Dagmar Havlových s názvem Pražská křižovatka.

Do soutěže o titul Historické město roku 2023 se Jablonec přihlásil s obnovou budovy radnice postavené v letech 1932-1933. Tato funkcionalistická stavba byla koncem roku 2023 usnesením Vlády ČR prohlášena národní kulturní památkou s účinností od 1. 7. 2024. Loni si město připomínalo 130 let od narození architekta radnice Karla Wintera a 90 let od uvedení radnice do provozu. Radnice se postupně obnovuje od roku 2012, kdy se opravilo náměstí a schodiště. V následujících letech se postupně renovovala samotná budova, přičemž náklady na její obnovu dosáhly téměř 90 mil. Kč.

JN/Jana Fričová