Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dobročinné spolky musí v sociální péči upřednostnit osamělé klienty, jimž nemůže pomoci rodina

17. 03. 2020 | 9:24

Na vývoj situace s pandemií koronaviru musí reagovat také poskytovatelé sociálních služeb. K těm největším v Jablonci patří Centrum sociálních služeb (CSS) a Diakonie ČCE. Obě organizace zasahuje výpadek pracovníků, proto musely přistoupit k nouzovým řešením. V obou organizacích chybí ochranné prostředky pro pracovníky a dezinfekce.

seniorRukanacele
ilustrační foto

„V centru v tuto chvíli chybí devět pracovníků v přímé péči. Jelikož není možné plnohodnotně zajistit péči všem 144 uživatelům, kteří mají s naší organizací uzavřenou Smlouvu o poskytování pečovatelské služby, přistupujeme od pondělí 16. března k omezení péče u uživatelů na nejnutnější nasmlouvané základní úkony, a to dovoz obědů a přípravu jídla, nezbytnou osobní hygienu a péči o vlastní osobu, zajištění nezbytných léků a inkontinenčních pomůcek. To vše přednostně u uživatelů, kteří jsou osamoceni a nemají ani osoby blízké,“ říká ředitelka CSS Jablonec nad Nisou Naďa Jozífková.

Ostatní uživatele a sjednané úkony, jako jsou nákupy, úklidy, praní, žehlení apod., bude centrum podle Jozífkové řešit operativně, a to např. přesuny časů sjednané péče nebo ostatními pracovníky organizace. Někteří uživatelé sociálních služeb CSS v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v ČR požádali o pozastavení péče a uživatelé odlehčovací služby o ukončení pobytu.

Zhruba o padesátku klientů se stará Diakonie ČCE. „Nyní máme sedm pečovatelek a jsme schopní zajistit nejzákladnější složky služeb. Jakmile přijde úplná personální nouze, povoláme studenty,“ konstatuje ředitelka střediska Diakonie Jablonec ČCE Michaela Albrechtová a dodává, že zastavená je činnost nízkoprahových zařízení.

Pomoc osamělým seniorům nad 65 let, chronicky nemocným, držitelům ZTP a ZTPP bez rodiny poskytne v Jablonci místní oblastní spolek Českého červeného kříže. „Zajistíme nákupy v nutném rozsahu na maximálně dva až tři dny, jsme schopní komunikovat s lékaři o zajištění receptů na pravidelně užívané léky, pomůžeme vyvenčit zvířata,“ říká ředitelka ČČK v Jablonci Kateřina Havlová s tím, že služba je dostupná od pondělí do pátku v době 8-18 hodin.

ČČK se také hlásí dobrovolníci. „Ti se registrují pouze online, naše budova v Uhelné ulici je pro veřejnost uzavřená, pro dobrovolníky máme vyhrazenou jednu místnost, kde mohou být najednou maximálně dva a kontakt omezujeme na dvacet minut,“ uzavírá Havlová. Zájemci
o dobrovolnictví se mohou registrovat na www.cck-jablonec.cz nebo
na www.mestojablonec.cz v kapitole Koronavirus.

Od pondělního poledne má ČČK k dispozici také dvě nová čísla na dispečinku, a to 602 503 705 a 601 386 447.

Mimořádná e-mailová adresa na jablonecký magistrát

Jablonecký magistrát zřizuje mimořádný komunikační kanál v souvislosti s pandemií koronaviru. Všechny dotazy k výjimečné situaci lze zasílat na adresu nouzovystav@mestojablonec.cz.

„S našimi občany komunikujeme několika kanály, například prostřednictvím aplikací Lepší Jablonec, Otázky a odpovědi nebo dotazy@mestojablonec.cz. V současné vypjaté situaci omezíme odpovědi na dotazy přicházející těmito cestami na úřad a soustředíme síly na jeden kanál,“ říká primátor města Jiří Čeřovský.

Magistrát zřídil novou e-mailovou adresu nouzovystav@mestojablonec.cz, kam je možné zasílat dotazy související s koronavirem, ale lze sem posílat i nabídky na šití roušek apod. Dočasně nebudeme řešit stížnosti na špatné parkování, nepořádek v parku apod. Díky mimořádné lince se nám už přihlásila paní, která se třemi švadlenami šije ochranné roušky.
Na dodávce roušek už se s ní domluvilo Centrum sociálních služeb.

Zákaz vstupu do městských budov bez zakrytí nosu a úst

Jablonecká městská rada zakázala vstup do budov vlastněných městem, např. do obou budov úřadu, bez zakrytých úst a nosu. Zakrytí může být i provizorní. Pokud nemáte roušku, můžete použít šálu, šátek či nákrčník. Vedení magistrátu všem děkuje za pochopení.

Sběrné dvory jsou pro veřejnost zavřené

V souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie koronaviru se od pondělí 16. března v Jablonci nad Nisou uzavírá příjem odpadů na překladišti Proseč a sběrných místech v ulicích Belgická, Želivského, Smetanova a Dalešická, a to až do odvolání.

Nemocnice zastavila neakutní péči

Ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček oznámil, že zdravotnické zařízení zcela zastavilo neakutní výkony. Do nemocnice lze vstoupit pouze hlavním vchodem a přístup do ní mají jen zaměstnanci a akutní pacienti.

JN/Jana Fričová