Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dřevosochání v Desné vyneslo na opravu jeviště skoro 163.000 Kč, je to jeden z nejvyšších výtěžků v  historii

02. 06. 2019 | 12:55

Letošní týdenní dřevosochání v Desné v Jizerských horách vyneslo téměř 163.000 korun. Jde o jeden z nejvyšších výtěžků v osmnáctileté historii tohoto sympozia řezbářů. V sobotní aukci se prodalo 12 ze 13 děl vytvořených umělci, řekla dnes ČTK Lenka Neumannová z kulturního a informačního střediska v Desné.

TvLKdesna1menší
Foto: Artur Irma

"Největší zájem byl o sochu Štěstí v pěsti od Pavla Vávry. Vyvolávací cena byla 13.000 korun, prodala se za 26.000," uvedla spoluorganizátorka akce. Dřevěná socha představuje trpaslíka sevřeného dlani. Většina vytvořených děl je podle Neumannové vhodná jako doplněk do zahrady. Například Ivan Šmilauer vytvořil dřevěnou houpačku se dvěma postavami, Jaromír Bernart slona, Václav Křížek svou sochu zvířete nazval Pes z Pětipes. Další umělci vytvořili bájného ptáka Fénixe, obřího papouška, světlušku, stroj času či babku s nůší. Sochu ženy vytvořil i Tibor Matúz a nazval ji Atága.

Dřevosochání se v Desné koná každoročně od roku 2002, za 18 ročníků se podařilo vybrat už skoro 1,75 milionu korun. Letošní výtěžek půjde na rekonstrukci jeviště v desenském kulturním domě Sklář, kde má domovskou scénu ochotnický spolek Vojan. "Nevyhovující jsou jevištní tahy. Systém, co tady máme, už je zastaralý. Máme nabídku na částečnou rekonstrukci a uzpůsobení jeviště, aby to vyhovovalo současným požadavkům, parametrům a technickým normám," dodala Neumannová.

čtk