Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hořící tanky ze Smržovky obletěly svět. Je nám to líto, píše se na stránkách muzea

03. 05. 2019 | 17:26

Zpráva o hořících amerických tancích u Prahy obletěla svět, informují www.novinky.cz. Server popisuje, že tanky začaly hořet ve čtvrtek poté, co se kamion, který je převážel, střetl s vězeňským autobusem. Událost, při níž zemřel jeden z dozorců a dalších čtrnáct lidí utrpělo zranění, zaznamenala americká média včetně listů New York Times či Washington Post, ale psalo se o ní i v Rusku a dalších zemích.

Pražský okruh u Ořechu blokovala ve čtvrtek odpoledne nehoda vězeňského autobusu a nákladního auta převážejícího tanky. Nehoda si vyžádala jednoho mrtvého - příslušníka vězeňské služby. Zranilo se celkem 14 lidí. Autobus převážel vězně, nikdo z nich neutekl. Nehoda se stala těsně před exitem 19 ve směru na D5 kolem jedné hodiny odpoledne. ČTK

Tanky pocházely z Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku.

„Lidé se ptali, jak je možné, že hořely americké tanky u Prahy. Nic se toho dne nešířilo po světě natolik rychle a spolehlivě jako tahle špatná zpráva. Důkazem je spousta ohlasů napříč kontinentem,“ cituje internetový deník majitele smržovského muzea Jaroslava Janouška.

Kolizi odnesl stíhač tanků M36 Jackson vyrobený v červenci 1944 a lehký tank Stuart M3 A1 z léta 1942, jehož bylo vyrobeno 211 kusů. Provozuschopné tanky muzeum převáželo na Slavnosti svobody do Plzně.

Na internetových stránkách Muzea obrněné techniky ve Smržovce je fotosekce s příznačným titulkem Jak jsme jeli do Plzně - 2.5.2019. Zde je bohatá obrazová dokumentace k tragédii. Muzeum píše:

"Měl to být krásný víkend. Od pátku do neděle jsme měli být na oslavách v Plzni. Bohužel na okruhu v Praze došlo k nehodě a vše šlo do plamenů během pár vteřin. Bohužel se nehoda neobešla bez vážného následku. To je nám líto. Tanky se nechají opravit, lidský život se vrátit nedá.

Teď tanky zpět do muzea, pak pojišťováci, dlouhé shánění ohořelých dílů a asi celá demontáž tanku. Uvnitř v M36 je boží dopuštění."

Fotogalerie ZDE, celý článek z novinek.cz ZDE.

Toto zbylo z jednoho z tanků. Do Plzně nedojel...

Načítám...
Napiš komentář