Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horští záchranáři u Souše hledali dva běžkaře, v metrových závějích ztratili orientaci

21. 01. 2021 | 6:36

Horská služba popsala na svém webu případ, který ji zaměstnal o minulém víkendu: V sobotu 16.1. jsme vyjížděli na pomoc dvěma běžkařům (45 a 70 let), kteří si chtěli zkrátit trasu přes Vlašský hřbet na Soušskou silnici.

HSzásahPromenádní
Foto: FB HS ČR

Z Promenádní odbočili vpravo na hřeben, po vyšlapané lyžařské stopě která po 200 metrech končila, dále pokračovali navátým sněhem. Po chvilce však ztratili orientaci. Na místo vyrazili tři záchranáři na skútru a čtyřkolce se svozným prostředkem.

Motorovou technikou se dalo dojet pouze na Jezdeckou cestu, odkud jsme pokračovali na lyžích. Po necelých dvou kilometrech jsme narazili na hledané osoby. Starší z mužů na tom byl lépe, mladší byl vyčerpán a lehce podchlazen. Oběma mužům jsme zajistili tepelný komfort a podali teplý čaj.

Společně jsme se vydali co nejkratší cestou na Promenádní, kde čekal kolega na skútru, který oba transportoval k vozidlu HS a dále do tepla. Celá akce zaměstnala čtyři záchranáře na necelé tři hodiny.

Minulou sobotu byl v Jizerkách silný mráz a na hřebenech místy až 120 cm navátého sněhu.

FB Horská služba ČR